Viihdy Idän pikajunan kyydissä

Kesä ja dekkarit. Kesä ja kesäteatteri. Molemmat saat, kun menet katsomaan Agatha Christien Idän pikajunan arvoitusta, jonka Ryhmäteatteri on toteuttanut Suomenlinnan ainutlaatuiseen ympäristöön.

Ryhmäteatterin kesänäytelmät ovat aina tapaus. Eikä tämän vuoden Idän pikajunan arvoitus tuota pettymystä. Agatha Christie on nyt muutenkin ajankohtainen onhan TV1 aloittanut – jälleen kerran – Poirot-elokuvien esittämisen.

Ensin kuitenkin varoituksen sana: älä ajattele televisiosarjan ja elokuvien Hercule Poirotia ja vertaa David Suchetin toteuttamaa hahmoa. Minä alitajuisesti syyllistyin tuohon ja minulla meni alussa vartti turhaan vertailuun. Lahjakas Kristo Salminen tekee omannäköisensä Hercule Poirotin kunnioittaen kuitenkin kirjan antamaa mielikuvaa.

Minna Suurosen rouva Hubbard on suorastaan hykerryttävä, samoin Sara Paavolaisen ruhtinatar Dragomiroff. Jos menet (ja toivottavasti menet) katsomaan tätä esitystä, seuraa Paavolaisen ja Suurosen ilmeitä ja muita eleitä. Sellaista ammattitaitoa on ilo katsoa.

Hieman reppanaa Greta Ohlssonia näyttelee Helena Vierikko. Hänen toteutuksensa on vähäeleisen uskottava. Johanna Kokon kreivitär Andrenyi huokuu tyylikkyyttä ja sivistyksen hillittyä charmia.

Ohjaana Juha Kukkonen on onnistunut roolituksessa.

Janne Siltavuoren lavastus on nerokas: katsomo on jaettu kahteen osaan ja keskellä on juna. Tämän ansiosta kaikki näkevät hyvin näyttämön tapahtumat. Junan liikkeet on saatu kivalla tavalla jäljiteltyä.

Haluan antaa vielä erikoismaininnan pukusuunnittelija Ninja Pasaselle. Ihanat puvut, mekot, asusteet yms. Ja ne Johanna Kokon (eli kreivitär Andrenyi) housut ovat täydelliset vuoteen 1934, mutta myös tätä päivää.

Jos olet lukenut Idän pikajunan arvoitus -kirjan, muistat ehkä, että siinä epäiltyjä on 12. Ryhmäteatterin näyttämötoteutuksessa on karsittu joitakin rooleja pois, jolloin epäiltyjä on kahdeksan. Tämä ei kuitenkaan huononna toteutusta.

Ryhmäteatterin esitys oli viihdyttävä. Näytelmä sijoittuu 1930-luvulle, ja näyttelemisen tyylissä oli iso annos tuon ajan henkeä, pientä ylinäyttelemistä. Tässä tapauksessa se on hyvä tyylilaji.

Idän pikajunan arvoitusta esitetään Suomenlinnassa 31.8.2019 saakka. Kannattaa mennä katsomaan,  mutta myös pitää kiirettä lippujen varaamisen suhteen, sillä esitykset näyttävät olevan aika täyteen varattuja tai jopa loppuunmyytyjä.

Kaisa

PS. Jos liikut muualla Suomessa, tsekkaa sen seudun kesäteatteritarjonta. Ennenhän kesäteatteritarjonta muistutti lähinnä ”puskateatteria”. Tänä päivänä tarjonta on entistä ammattimaisempaa.

Kommentit (2)
  1. Atro Niiniluoto
    5.8.2019, 12:52

    En ole elävänä katsonut. Tarina on kyllä tuttu ennestään.

    1. Hei Atro, jos sinulla on mahdollisuus käydä katsomassa näyttämöversio tutusta kirjasta, käy. Siten voit verrata omia mielikuviasi ohjaajan ajatteluun. Se on mielenkiintoista.
      -Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *