Viinit laivalta

200 viiniehdokasta, sokkomaistelua ja lopulta Tallink Siljan laivoille on valittu neljä ns. laivan viiniä.

Monet meistä risteilee kesällä Tukholmaan tai Tallinnaan ja aika moni etsiskelee laivan tax-freestä juomia kotiinviemiseksi. Me kaikki emme ole viiniharrastajia, vaikka nautimme silloin tällöin lasillisen tai kaksi. Mikä viini olisi hyvä ostos, missä hinta ja laatu olisivat sopusoinnussa?

Silloin ns. laivan omat viinit ovat hyvä valinta.

Tallink Silja on merkittävä viiniostaja ostamalla noin 200.000 pulloa laivan omia viinejä, kaikkien muiden viinien lisäksi.

Laivayhtiö valitsee joka toinen vuosi nimikkoviininsä. Prosessi on pitkä. Parinsadan ehdokkaan joukosta vähitellen karsitaan  niin, että jokaisessa kategoriassa on kolme finalistia: samppanjaa, kuohu-, valko- ja punaviiniä.

Lopulta yhtiön asiantuntijat valitsevat yhden jokaiseen kategoriaan.

Tavoitteena on, että viinit soveltuvat mahdollisimman monelle. Yhtiössä mietitään, mitä asiakkaat haluavat viineiltä ovatpa he sellaisia, jotka eivät ole viiniharrastajia tai sitten ovat.

Tällä kertaa valituiksi tulivat: ranskalainen Pannier Brut Sélection -samppanja, espanjalainen Heretat El Padruell -cava, ranskalainen Saint Seine Grenache-Syrah -punaviini ja saksalainen St Ursula Sommelier Select -valkoviini.

Pääsin maistelemaan laivan viinit, kuten pari vuotta sitten. Kaikki viinit olivat helppoja ja tasapainoisia. Tottahan toki fiilis ja ruoka vaikuttavat (miksei myös seura), mikä viineistä tuntuu parhaalta. Tällä kertaa kallistuin Pannier Brut Sélection -samppanjan (28,90 e/75 cl ja 54,90 e/150 cl) puoleen. Laivan hinta on edullinen, onhan kyse aidosta samppanjasta. Luonnehtisin tätä hienostuneeksi. Tätä voisi nauttia niin seurustelujuomana, alkupalojen ja kalaruoksien kanssa.

Laivan kuohuviini, cava, Heretat El Padruell (8,50 e/75 cl) on valmistettu perinteisellä metodilla, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa – aivan kuten samppanjan valmistuksessakin. Raikkaus on sana, joka ensimmäisenä nousi mieleeni maistellessa tätä. Koska hintakaan ei ole päätähuimaava, tätä voisi nautiskella lämpiminä kesäpäivinä – ihan sellaisenaan. Laivan ammattilaiset suosittelivat tätä myös savulohelle, kevyille kalaruoille ja aperitiiviksi.

Saint Seine Grenache-Syrah -punaviini (7,90 e/75 cl) on pehmeän runsasarominen, tasapainoinen. Kesäiseen grillaushetkeen se sopii täydellisesti. Silloin harvoin kun syön punaista lihaa, voisin tilata tätä kumppaniksi. Tämä toimi hyvin myös maistelulounaalla tarjotun broilerin kanssa. Sitä suositeltiin myös koville, kypsille juustoille, mausteisten ruokien ja riistan kaveriksi.

Saksalaisen St Ursula Sommelier Select -valkoviinin (7,90 e/75 cl) Pinot Grigio- ja Riesling-rypäleet antavat viinille raikasta hedelmäisyyttä. Aavistus pirskahtelevuutta kietoutuu pieneen makeuteen tehden viinistä hyvän kaloille ja ravuille. Laivan asiantuntijan mukaan tämä on ihan ehdoton sienirisoton kanssa.

Nyt sitten pitää varmaankin lähteä vähintään Tallinnaan, jotta pääsen ostamaan näitä viinejä.

Kaisa 

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *