Voihan Korona!

Korona on pysäyttänyt ja osittain jopa lamaannuttanut koko maailman. Monet valtiot ovat sulkeneet rajansa ja sulkeneet koulut. Meillä hallitus ja THL ovat suositelleet peruuttamaan suuret yleisötapahtumat ja välttämään turhaa matkustamista.

Miten tämä kaikki näkyy meidän arjessamme?

Monet ovat hamstranneet kuivamuonaa ja vessapaperia. Kauppojen hyllyt näyttävät tyhjiltä. Jututin lähiapteekin apteekkaria. Hän kertoi, että käsidesit loppuivat jo ajat sitten. Samoin särkylääkkeitä ja C-vitamiinia on hamstrattu oikein kunnolla. Hän kuitenkin vakuutti, että täydennyksiä on tulossa, eikä hamstraukseen ole syytä.

Muun muassa Kansallisteatteri ja Tampereen Työväen Teatteri peruivat kaikki kevään näytökset. Jotkut muut kulttuurilaitokset ovat peruneet muutaman viikon esityksensä. Urheilutilaisuuksia on peruttu.

Viikonloppuna Tanska sulki rajansa ulkomaalaisilta.

Olin menossa katsomaan Tampereen Teatteriin Niskavuoren Hetaan huhtikuun alussa. Soitin teatteriin, ja ainakin tässä vaiheessa tietona on, että esitys pidetään.

Sitä vastoin maaliskuun lopulle varattu Kööpenhaminan-matka peruuntui, koska maahan ei pääse. Nyt sitten selvittelen maksettujen huoneiden rahojen palautuksia tai varausten siirtoa ja lentolippujen rahojen palautuksia. Lauantai-iltana sain sähköpostin Scandic Front -hotellista, ettei varausta voi siirtää eikä rahoja palauteta. Kun Islannin tuhkapilvi oli ongelmana, olin menossa Islantiin perheen kanssa – kuten nyt Köpikseen. Emme siis päässeet Islantiin. Taistelin kuukausikaupalla hotellin kanssa rahojen palautuksesta. Lopulta sain rahat. En siis tässä Köpis-tapauksessakaan vielä luovuta, koska peruutus ei johdu meistä!

Monet infotilaisuudet (myös pienimuotoiset) on peruttu. Sen vuoksi kalenteri näyttää harvinaisen väljältä. Ehkä nyt on aikaa kaikkiin rästihommiin.

Muuten yritän elää normaalia elämää. Koska olen terve (ainakin toistaiseksi), en ole lähtenyt ylettömästi hamstraamaan mitään ruoka-aineita. Pakastimessa on ruokaa, jos tämä tilanne pahenee. Julkisissa kulkuvälineissä ja kaupassa käytän käsineitä.  THL suosittaa, että myös terveet vähentävät sosiaalisia kontakteja. Se ei kuitenkaan tarkoita eristäytymistä kotiin – ainakaan vielä.

Vaikka tietysti terveys on tärkein, huolestuttaa myös se, että ihmiset lopettavat kaiken kuluttamisen (paitsi vessapaperin ja kuivamuonan hamstraamisen). Sehän tietää jatkossa ongelmia meille kaikille, jos Suomi syöksyy lamaan. Miten paljon vaarallisempaa on mennä kahvilaan, ravintolaan, vaatekauppaan tms., joissa on vain muutama asiakas kuin ruuhkaiseen markettiin tai seisoa ruokakaupan jonossa?

Jotta pysyisimme terveenä ja virus saataisi kuriin, pitää tietysti pitää järki päässä, pestä käsiä tavallista useammin vedellä ja saippualla, eikä lähteä liikkeelle sairaana. Kotiinjäämiskynnyksen pitäisi nyt olla todella matala.

Pitäkää huolta itsestänne ja toisista

Kaisa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *