Voiko toisen pukeutumiseen puuttua?

Eduskunnan puheenjohtaja Maria Lohela on kritisoinut kansanedustajien pukeutumista. Siitähän möly nousi.

Lohela kommentoi politiikan toimittajien tapaamisessa, että kansanedustajanaisten olkapäiden pitäisi olla peitettyinä. Hänen mielestään niin naisten kuin miestenkin pukeutuminen on mennyt liian rennoksi. Hän on saanut palautetta jopa kansalaisilta, etteivät kaikki edustajat aina pukeudu Eduskunnan arvon mukaan. Lohela toivoo, että jokainen edustaja arvioisi omaa pukeutumistaan ja katsoisi peiliin. Samaa hän toivoo Eduskunnassa työskenteleviltä toimittajilta.

Kuten arvata saattoi, jotkut älähtivät, ettei puheenjohtajalla ole asemaa puuttua edustajien pukeutumiseen. Perusteluina sanottiin, että jokainen saa pukeutua tyylinsä mukaan.

Tyyli ja tilannepukeutuminen eivät välttämättä kohtaa. Sehän on nähty menneinä vuosina myös Eduskunnassa. Monet meistä muistavat roiskeläppämäisen minihameen, hihattomat topit yhdistettyinä roikkuviin alleihin, baskeri sisätiloissa jne.

Kaikilla ei vain näytä olevan tilannepukeutumisen tajua. Silloin tarvitaan ohjeita. Isojen, kansanvälisten brändien henkilökunta saa hyvinkin tarkat pukeutumis- ja jopa meikkausohjeet.

Ovatko kansanedustajat niin herkkähipiäisiä, etteivät kestä ohjeistuksia? Minusta kaikille uusille edustajille pitäisi antaa ETUKÄTEEN mm. pukeutumisohjeet. Ihmettelen, jos näin ei ole.

Jokaisen työssä olevan pitäisi pukeutua töihin työnsä mukaan. Tämä tietysti koskee myös yrittäjiä, yksin työtä tekeviä. Hehän myös rakentavat omaa brändiään pukeutumisensa kautta.

Muistan menneisyydestä Ally McBieal -telkkarisarjan, jossa pääosassa oli naisjuristi. Hän pukeutui usein roiskeläpän pituiseen hameeseen. Todellisuudessa tuollaista juristia ei otettaisi vakavasti tuomioistuimessa.

Meidän on hyvä muistaa, että töissä me edustamme työnantajaa. Kannattaa miettiä, mitä haluamme viestiä työnantajasta, koko alasta ja ehkäpä koko Suomesta. Epäsiisti tai liian rento pukeutuminen ei edistä asiaa, ei työnantajan etua, ei Suomen asemaa, eikä omaa uraakaan.

Muistan jostain menneisyydestä, kun ulkomaisia muotitoimittajia tuli silloisille Vatevan messuille. Monet heistä kommentoivat katu- ja messukansaa tarkkailtuaan, että me suomalaiset olemme kovin urheilullista kansaa. Ehkäpä niinkin, mutta messuillehan ei päässyt kuin ammattilaiset ja katukuvassa näkyi ihmisiä, jotka olivat menossa töihin.

Kohottelin kulmakarvojani, kun tilaisuuden juontaja oli sonnustautunut revittyihin farkkuihin, kummalliseen trikoopaitaan ja outoon liiviin. Sellainen juontaja ei kunnioita kuulijoita – ei vaikka tilaisuus olisi suurelle yleisölle tarkoitettu. Tämä ei tarkoita, että juontajan olisi pitänyt pukeutua jakkupukuun. Ei todellakaan.

En ihannoi Yhdysvaltoja, mutta pari asiaa voisimme oppia sieltä. Monissa yrityksissä työnantaja lähettää uudelle, tulevalle työntekijälle ennen työsuhteen alkua kirjeen, jossa selvitetään mm. yrityksen pukeutumissäännöt. Tuo on hyvä idea, sillä silloin työntekijä ei ole vielä ”mokannut” pukeutumisessaan. Jos työntekijä olisi jo aloittanut työt ja pukeutuisi liian rennosti tms., esimiehen olisi ehkä epämiellyttävää puuttua tuohon.

Toinen asia, josta me suomalaiset voisimme ottaa kopin, on jenkkien sanonta: älä pukeudu asemasi mukaan, vaan aseman, johon pyrit.

Minä olisin iloinen, jos me suomalaiset pukeutuisimme edes nykyisen aseman mukaan. Minuakaan ei otettaisi vakavasti, jos menisin puhumaan hyvästä pukeutumisesta farkut päälläni. Kuitenkin kotona käytän paljonkin farkkuja.

Paremman pukeutumisen toivossa.

Kaisa

Kommentit (6)
 1. Nyt olet kaisa naputellut rautaista juttua olen kanssasi täysin samaa mieltä.kyllä täällä pohjolassa pitäisi ottaa mallia tuolta isostamailmasta niin kuin jutusta kävi ilmi harmillisen paljon näkee sitä kuuluisaa tuulipukua ja muita samankaltaisuuksia. Tiedän pankkivirkailijan joka käynskentelee tiskin takana kahisevissa tuulipuvun housuissa ja sitten on siisti jakku niiden kanssa no toki hän istuu suurimman osan työajasta tiskintakana onhan se vähän sama juttu kuin uutisankkureilla mutta jotain rajaa sentään. No tuo meidän vallan pyhättö mites lie siellä on tämä pukeutumis koodi osa on tyylikkäitä osa on vähempi tyylikkäitä…..siinhän ois kaisalle luennon paikka ku käyt pari tuntii siellä puhumassa tilannepukeutumisesta.

  1. Hei M.a., kiitos kommentistasi.

   Onneksi silmiini ei ole vielä osunut pankkitoimihenkilöä, jolla olisi tuulipuvun housut! Uskomatonta.

   Olenkin joskus heittänyt leikilläni, että pyrin puhumaan uusille kansanedustajille ennen kuin heidän kautensa alkaa. Joskus menneinä vuosina olen ollut kouluttamassa tulevia diplomaatteja. Heillekin pukeutumisluento oli tarpeen – ja ehkä voisi olla nytkin.
   -Kaisa

 2. Moi Kirsi niin en tiedä sopiiko eduskuntaan nahkahousut tai hameet vaikka ne ovatkin muotia,animalia taas haluaisi kieltää turkkien käytön.
  Myös ylen naisjuontajilla näkee nahkaa yllä:) ps. kattelin netistä optiogaalaa hienoja asuja oli:)

  1. Hei Jani -75, kiitos kommentistasi.

   Mielestäni siisti nahkahame sopii erittäin hyvin myös Eduskuntaan.
   -Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *