Naiselo 45+
Naiselo 45+

Yksi keittopohja, kaksi keittoa

Tässä oiva tapa loihtia kahdeksi ateriaksi niin sanotusti ”samoilla tulilla” ihan omanlainen keittonsa. Ensiksi reilusti juureksia paloiksi ja lohesta keittoon kerraksi sattumia. Sitten loput sopasta soseeksi, sulatejuustoa pyöristäjäksi ja orienttimaustetut katkaravut sattumiksi. Makoisia talven keittohetkiä!

1 keitto: Punainen lohi-juureskeitto
4 annosta (+ seuraavan keiton pohja), laktoositon

2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
3—4 (noin 300 g) porkkanaa
pala (noin 300 g) lanttua
1 (noin 250 g) palsternakka
noin 800 g perunaa, esim. Rosamunda
1 ½ l vettä
3 kalaliemikuutioita
400 g paseerattua tomaattia
1 ½ tl basilikaa
½ tl mustapippuria
noin 400 g lohta tai kirjolohta
(2 rkl maustekurkkujen lientä)
(suolaa)
tilliä

Ihanista juureksista syntyy molempien makoisten keittojen pohja.

KUORI kaikki kasvikset. Hienonna sipulit ja pane suureen kattilaan öljytilkkaan kuullottumaan.

LEIKKAA juurekset tulituikkumaisiksi suikaleiksi ja lisää sipulien joukkoon hetkeksi. Kuutioi perunat ja anna odottaa kylmässä vedessä.

LISÄÄ kattilaan vesi, kalaliemikuutiot, paseerattu tomaatti ja mausteet. Anna kasvisten kiehua puolikypsiksi ja lisää valutetut perunat. Anna kiehua kypsiksi. Jos jääkaapissasi sattuu olemaan maustekurkkuja, lisää niiden lientä keittoon.

PALOITTELE kala, lisää keittoon ja kääntele kasvisten joukkoon. Kala kypsyy hetkessä, joten älä keitä enää.

TARKISTA maku, ja lisää tarvittaessa suolaa. Koristele ruoka tillillä ja nauti hyvän leivän kera.

VINKKI! Ei haittaa, vaikka liemeen jää muutama kalapala, koska ne vaan maustavat seuraavan aterian merellistä keittopohjaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella heti ruokailun jälkeen seuraavaa ateriaa varten.

Höyryävä keitto lämmittää talvipakkasilla ihanasti.

2 KEITTO: Katkaravuilla höystetty kasvissosekeitto
4 annosta

edellisestä keitosta jäänyt loppu soseutettuna
1 prk (250 g) sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija cheddar ruoka)

LISÄKSI
noin 300 g katkarapuja
1 limetti
2 tl inkiväärinjuurta raastettuna
1 ruukku korianteria

Pane ajoissa seuraavan keiton katkaravut maustumaan.

LISÄÄ soseutettuun, kuumennettuun keittopohjaan mukaan sulatejuusto, anna liueta ja kuohkeuta keitto vielä sauvasekoittimella.

RAASTA limetin kuoresta puolet ja purista hedelmästä mehu. Raasta inkivääri. Sekoita ne katkarapujen joukkoon. Hienonna mukaan puolet korianterista. Anna katkarapujen maustua jääkaapissa ruokailuun asti.

KAUHO keittoa lautaselle ja nostele silmäksi katkarapuja. Koristele tuoreella korianterilla.

VINKKI! Jos haluat myös tästä keitosta laktoosittoman, korvaa juusto purkillisella kookosmaitoa. Chilin ystävä voi voimistaa keittoa lisäksi chilikastikkeell

Juurespohjasta loihdittu ja taas aivan uudenmakuinen keitto saa höysteekseen itämaisesti maustettuja katkarapuja.

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *