Päivystävä anarkisti
Päivystävä anarkisti

Palautetaan: yksi kelvoton pääministeri

Meillä on enemmän oikeuksia leivänpaahtimiemme kuin demokratiamme suhteen, ja se on ongelma.

Meitä länsimaisia kuluttajia suojellaan monin tavoin erilaisilta kusetuksilta. Se on hienoa. Jos ostan leivänpaahtimen, joka paahtamisen sijaan polttaa leivät, sulakkeet ja hermot, saan rahani takaisin. Meillä on sopimusten suhteen hyvin aikaa muuttaa mielemme ja perua tehdyt diilit sähköstä puhelinliittymiin. Useat yritykset lähtevät olettamuksesta, että asiakas on aina oikeassa. Jos asiakas valittaa, tämä saa palvelua ja hyvityksiä, jos ei muutoin niin oikeusasteiden kautta.

Mutta kun kyse on demokratiasta, kuluttajansuojamme on olematon. Me äänestämme ihmisiä näiden lupausten perusteella. Koko edustuksellinen järjestelmämme perustuu luottamukseen: te lupaatte jotain, me annamme äänemme, te teette mitä lupaatte. Äänestämisen jälkeen ei ole kuitenkaan enää mitään tehtävissä.

Olipa kyse sitten koulutuslupauksesta tai rahoituksen kanavoimisesta johtavien poliitikkojen sukulaisten taskuihin, on jokaiselle normaalilla moraalintajulla varustetulle ihmiselle selvää, että pieleen on menty. Erityisen raskauttavaa on kuitenkin pääministeri Sipilän painostus Yleä kohtaan. Viime viikolla Pohjois-Suomen journalisteille Sipilä viesti: ”Suomen mediaympäristön voidaan sanoa olevan yksi maailman vapaimmista.” Vain muutamia päiviä myöhemmin pääministeri painosti Yleä luopumaan omaa korruptiotaan koskevasta uutisoinnista. Ylen johto taipui.

Juha Sipilän on välttämätöntä erota pääministerin tehtävästä. Sipilä on toiminut tavalla, joka ei sovi  demokratiaan. Aiemmin tehtävistään eronneet Jäätteenmäki ja Kanerva olivat nämäkin toimineet epäilyttävästi, mutta Juha Sipilän toiminta on räikeämpää kuin faksien ja seksiviestien lähettely. Me emme valitettavasti voi muuta kuin vaatia Sipilän eroa. Äänestäjillä ei ole mahdollisuutta vetää ääniään pois, palauttaa kelvottomaksi todettua pääministeriä ja sanoa, ettei tämä enää edusta meitä.

Minä kaipaan parempaa kuluttajansuojaa äänestäjille. Meillä pitäisi olla oikeus hyllyttää lupauksensa pettäneet poliitikot, kuitilla tai ilman. Jos Sipilä ei itse eroa, meillä pitäisi olla oikeus erottaa tämä. Me emme voi joutua katsomaan sivusta, kuinka valtion ylin johto luikertelee kuin koira veräjästä toimittuaan vapaan ja demokraattisen yhteiskunnan perusperiaatteiden vastaisesti. Minä todella kaipaan demokratialtani enemmän oikeuksia kuin suhteeltani leivänpaahtimeen.

[Muokkaus klo 9:57 poistettu toiseksi viimeisen kappaleen toisesta lauseesta tarpeettomana sana ’länsimaisen’]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *