Pekka Mattila
Pekka Mattila

Paperittomien terveydenhoito – Vastarintaa ilman järkeä ja sydäntä

Helsingin kaupunginvaltuuston tuore päätös laajentaa paperittomasti maassa oleskelevien oikeutta välttämättömiin terveydenhoidon palveluihin on noussut valtakunnallisen huomion kohteeksi. Valtuusto jakautui asiassa selvästi kahtia, vaikka kannattajilla olikin lopulta tukeva enemmistö. Vastustajien ajatuskulku ansaitsee vielä läpivalaisua.

Jo tähän asti kaupunki on tarjonnut ihan jokaiselle niin kutsutut kiireelliset palvelut. Onkin luontevaa, ettei ambulanssi ala potilaan luokse saapuessaan ensimmäisenä tarkistaa maksusitoumusten kattavuutta. Nyt väittelyn kohteena olleilla välttämättömillä palveluilla tarkoitetaan monien kroonisten sairauksien hoitoa siten, etteivät ne äidy sairaansijaa vaativiksi.

Välttämättömiin palveluihin kuuluvat myös kansallisen ohjelman mukaiset rokotukset. Ei ihme, että moni kansanterveyden asiantuntija kannatti palveluiden laajentamista myös paperittomille ihmisille juuri kokonaistaloudellisuuden ja riskienhallinnan lähtökohdista. Harvempi näistä päätyisi kalliille vuodeosastolle, kun diabetesta tai verenpainetta jaksettaisiin hoitaa.

Taloudellisesti alle tuhannen Helsingissä oleskelevan paperittoman maahantulijan välttämättömien terveyspalveluiden tuottamisesta johtuva kustannus on kaupungin mittakaavassa vaatimaton, arviolta 700 000 euroa vuodessa. Paljon suurempi summa hujahtaa Helsingissä vuosittain erilaisiin huonosti perusteltuihin tai johdettuihin hankkeisiin. Niistä ei kukaan tunnu kiihtyvän. Hädänalaisen yleislääkärikäynnistä on näemmä helpompi hermostua kuin miljoonilla pitkäksi venähtäneestä työmaasta. Poliklinikkakustannus on kai niin paljon lähempänä monen päätöksentekijän oman elämän mittakaavaa ja kompetenssia.

Huoli siitä, että joku turvapaikanhakua harkitseva muuttaisi Suomeen vain ilmaisen rokotuksen takia, ei ole tästä maailmasta. Veronmaksajana on pakko ainakin toivoa, etteivät esimerkiksi kaupungin luottamushenkilöt omassa elämässään ohjaudu näin epärationaalisesti: viis turvallisuudesta, työpaikasta ja asumisoloista, kunhan nuhakuumeessa pääsee lääkärille.

Monelle yleisön jäsenelle ei keskustelussa käytetyistä puheenvuoroista varmasti kunnolla selvinnyt, että vaikka terveyspalveluiden tarjontaa nyt kiivaan väännön jälkeen laajennettiin, onnekkaimmatkin paperittomat pääsevät vain julkisen puolen jonojen hännille. On turha huoli, että veronmaksajat päätyisivät rahoittamaan maahantulijoiden hampaidenvalkaisua.

Neutraalein perustelu paperittomien terveyspalveluiden vastustajilta oli halu odottaa kaupungin asettaman selvitystyöryhmän tuloksia. Toimikuntatyö onkin nykyään älyllisesti ja toiminnallisesti laiskanpulskean Suomen vastaus haasteeseen kuin haasteeseen. Mitäpä siitä, mikäli joku menettää lopullisesti terveytensä, kunhan hallinnon rattaat pyörivät tavanmukaisella tempollaan eikä kukaan luottamushenkilö ajaudu päätöksentekotilanteeseen, jossa hänen olisi pakko turvautua omaan moraaliseen kompassiinsa.

Mitään uutta suomalaisessa kovasydämisyydessä vieraita kohtaan ei sinänsä ole. Toisen maailmansodan aluemenetysten seurauksena läntisiin maakuntiin asettuneet karjalaisevakot otettiin tavallisesti vastaan samalla lämmöllä kuin koleraparantolan kesäretki. Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi tulijoiden karsastamisen perinne virvoitettiin nyt ainakin Helsingissä.

Ruotsi otti tuoreimmassa Lähi-Idän kriisissä vastaan noin viisinkertaisen määrän turvapaikanhakijoita Suomeen verrattuna. Ylevän humanitäärisen perustelun taustalla vaikutti myös kansantaloudellinen järki. Länsinaapurin palvelusektori on jo pitkään toiminut muualta tulleella työvoimalla.

Varsinkin Helsingin seudulla suorittaviin palvelutöihin, joissa muodollinen koulutus ei ratkaise, on jo pitkään ollut vaikea löytää tekijöitä. Ei ihme, että moni ekonomisti korostaa maahanmuuton tärkeyttä. Vaikutus kansantalouteen ja huoltosuhteeseen on sama, ajoipa maahantulijan päätöstä paremman työelämän tavoittelu tai inhimillinen hätä.

Kommentit (5)

 1. taustatutkimus kunniaan

  Ongelma onkin, että nämä henkilöt ovat tulleet maahan pelkän rahan perusteella, ei uhan tai sodan perusteella.

  • Joni Pelkonen

   Uskotko oikeasti, että joku tulee tänne saadakseen 90 euroa kuukaudessa?

  • Kyhyllä

   Semmoinen raha on suuri afrikasta tulleelle.

  • Archibald Bomwitz

   Sen lisäksi tulee ilmainen asunto ja ruoka ja muita tukia!

 2. Oskarinpoika

  Hyvä tosiasioihin perustuva ”kansantajuisesti” kirjoitettu juttu. Tällaista tekstia lukee ihan mielellään. Toisin on sellaisten kolumnistien kohdalla jotka agitoivat omaa poliittista näkemystään tunteisiin vedoten ja todistamattomin totuuksiin tukeutuen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *