Pekka Mattila
Pekka Mattila

Petollinen turvallisuus-buffet

Suomalainen turvallisuuspoliitinen keskustelu on hämmästyttävää: hiljaista ja äänekästä samaan aikaan, kanonista ja lipsahtelevaa yhdenaikaisesti.

Hyväksytyt keskustelijat, nykyistä tasavallan presidenttiä myöten, tarjoilevat kansalle turvallisuuspoliittista buffet-pöytää, josta voisimme ikään kuin poimia tilanteesta riippuen aina mielihalujemme mukaisen annoksen.

Näin ei lopulta taida olla. NATOn pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi äsken ruotsalaisen Folk och Försvar -järjestön Rikskonferens-tapahtumassa, että järjestö on sitoutunut puolustamaan vain omia jäseniään. Lausunto ei varmasti ollut yllätys kenellekään valtiosopimuksia tuntevalle.

Sanotun perusteella Suomella ei ole minkäänlaista jonot ohittavaa priority-kuponkia Natoon, eikä Suomea tunnuta joukossa erityisesti edes kaivattavan.

Suomalaisten valtiojohtajien peli asiassa on jo pitkään näyttänyt sekä naiiville, kömpelölle että amatöörimäiselle. Tasavallan presidentti Niinistö oli mielestään varmaan nokkela lausuessaan taannoin, että vakuutuksen myrskyä vastaan voi ottaa vielä sen lähestyessä.

Mutta miten hyvin vakuutusyhtiöt vastaavat puheluihin ja lupaavat uusia vakuutusturvia, kun taivaanranta on jo musta? Arvelisin, että eivät kovin hyvin. Sama taitaa päteä NATO-kysymyksessä.

On surullista, että Suomi näyttelee kansallisen turvallisuuden kysymyksissä pitäjän tavoitelluinta sinkkua ymmärtämättä asemaansa. Suomen suku ei ole varakas, tyylitaju on ohut, perinnöllisiä sairauksia liuta, hiukset heikot ja hampaat keltaiset, ja mikä kaikkein pahinta: järki ei näemmä ole kummoinen sekään.

On ilahduttavaa, että presidenttiehdokkaista sentään Nils Torvaldsilla on turvallisuuspolitiikassa realistinen lähestymistapa. Olisi harmillista ajatutua jälleen tilanteeseen, jossa Suomi hädissään imitoi Ruotsia – tukevalla takamatkalla.

Miten lopulta Stoltenbergia kannattaa lukea? Puhe pidettiin Ruotsissa ja keskeisiltä osin ruotsalaiselle yleisölle. Olisi harmi, jos Suomelle jäisi jälleen narrin rooli. Senhän toki osaamme.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *