EKA18 infosotaopit

Lupasin palata informaatiovaikuttamisen torjuntaan vielä viime viikkoisen Etelä-Karjalan valmiusharjoituksen jälkeen. #EKA18 twitterissä kertoo fiiliksistä, viralliseen pääsee tästä. Sarjan alkuun eli viime vuoden vastaavaan harjoitukseen pääset tästä.

Olin harjoituksessa trollipäällikkönä vetämässä ryhmää, joka koostui virkamiehistä, tutkijoista ja toimittajista. Pohjana oli vakavasti kiristynyt kansainvälinen tilanne sekä suurehko joukko onnettomuuksia ja häiriöitä, jotka tunnistettiin aiheutetuiksi. Trollaus oli tätä samaa operaatiota.

Hybridi koostaa ja ajoittaa romahduttaakseen kansalaistahdon

Aika paljon harjoituksen eri tilaisuuksissa pohdittiin sitä, mitä harjoiteltava hybridivaikuttaminen ja jopa hybridisota oikeastaan on. Tällä kertaa se oli toimintaa, joka

  • ”rauhan oloissa” pyrki kurjistamaan kansalaisten elämää ja osoittamaan heille, ettei valtio virkamiehineen ja turvakoneistoineen kykene suojaamaan kansalaisiaan;
  • käytti varsin moninaista keinojen yhdistelmää vieläpä siten, ettei vastaavaan oltu aiemmissa häiriötilanteissa törmätty ja
  • tarjosi koko ajan mahdollisuuden välttää lisävahingot, kunhan …

”Rauhan oloissa” on välinearvo

Kun valmiuslakia, saati puolustustilalakia ei ole otettu käyttöön, hyökkääjä voi käyttää kaikkia avoimen yhteiskunnan väyliä hyväkseen. Suomen viranomainen taistelee tavallaan toinen käsi selän taakse sidottuna. Tämä korostaa kansalaisvastarinnan merkitystä.

Hybridivaikuttaminen tapahtuu lakia ja sopimuksia rikkoen, mutta hämäten ja säännöstellen.

Sekin romahtaa, joka viimeksi tuki toipumista

Myrsky katkoo sähköjä ja vaientaa sitten tietoliikenteen sekä sulattaa pakastimet. Digihäiriö estää pankkikortin toiminnan eikä anna rahaa seinästä. Tulva katkoo tiet. Hybridi tekee nämä kaikki yllättävässä paikassa ja yhtä aikaa, jolloin kansalaisen perusturvallisuus on uhattuna.

Kun tällaisesta toipumisesta ei ole kokemuksia, aika toimii puolustajaa vastaan. Siksi hybridi on useimmiten hidasta uuvuttamista. EKA18 sisälsi yhden vahvan iskusarjan pidemmän vaikuttamisen tehostamiseksi.

Valitse suunta, jossa helpottaa

Niin sanottu refleksiivinen kontrolli tarjoaa aina suunnan, jossa haitat vähenevät ja voitot odottavat. Käsite rinnastetaan yleensä Neuvostoliittoon, mutta myös oma ”demokratiauskomme” kaiken hyvän tuottajana voidaan tulkita tällaiseksi. Erona on lähinnä avoimuus, me julistamme oikean suunnan emmekä vain vihjaile siitä osana vaikuttamista.

Hybridissä ei valloiteta tai vaadita ehdotonta antautumista. Suostumus usein riittää.
Temppu 1: Jyrkkä viranomaiskäsky
Trolli antaa poliisina käskyn ottaa polttoainesäännöstely käyttöön. Valmiuslaki antaa tällaisen mahdollisuuden, myös alueellisesti. Tämä kaikki on valhetta. Poliisi ei ole säännöstelyviranomainen. Ennen rekisteriotteessa oli säännöstelykuponki, nykyisestä se puuttuu. Alueellisestakin valmiuslain käyttöönotosta päätetään valtakunnallisesti. Mutta kukapa tämän tietäisi? Jos ei tiedä, trollaus on uskottavaa.

Kun viranomainen vetoaa siihen, ettei ole ihan järkevän kuuloisia käskyjä antanut – ainakaan vielä – aloite on hyökkääjällä. Jos selittely vielä tehdään sektoreittain ”en minä ainakaan” -tyylillä eikä kokonaisuutena, kansalaiset eivät välttämättä ymmärrä. Jos somessa riittävän moni vieläpä kertoo, että hommahan toimii ja säännöstely koskee myös hintoja niitä halventaen, ketä uskoa?

Vastaavia temppuja keksii nopeasti kymmeniä. Höysteeksi voi ottaa paloja EU-sääntelystä.
Temppu 2: Kärjistä vastakkainasettelu
Jos joku ääriliike on jo areenalla, luo sille vielä radikaalimpi vastustaja. Kun somehuuto alkaa, ole myös se ”järjen ääni” joka kuitenkin nostaa kissan pöydälle aina kun huuto alkaa laimeta.

Anna kaikille muille paitsi viranomaisille mahdollisuus olla uhri ja sankari.  Puolusta kansalaisyhteiskuntaa, kun tiiliskivet jo lentävät ja renkaita poltetaan. Tai tuomitse se jyrkästi, jos se kiihdyttää tilannetta lisää.

Lukusuositus: Saul Alinsky, Rules for Radicals. Wikipediasta voi aloittaa. “Make the enemy live up to its own book of rules” on oma suosikkini sellaista vastaan, joka puhuu toista kuin tekee. Siis meitä. ”Pick the target, freeze it, personalize it, and polarize it” on kuin someaikaan luotu. Nämä neuvot ovat fiksumpia kuin äärioikeistolla ja jo valmiiksi kehitettyjä länsimaista kapitalismia vastaan.
Temppu 3: Viranomainen ei ole ystävä
Poliisi, pelastus ja puolustus ovat viranomaisina luottamuslistan kärkipäätä Suomessa. Pääosassa Euroopankin maita näin ei ole. Suomalaisilla viranomaisilla on paljon hävittävää.

Satelliittinavigoinnin häirintä on tapa suojata kohdetta. Telekatkos voi olla väline katkaista hyökkääjän yhteydet. Pääsykielto voi peittää jotakin kansalta salattua. Väestönsuojelu suojaa ensin virkamiesten perheet, jotta virkamies jaksaa taistella, koska hänkin on vain ihminen. Vanhukset unohdetaan lopullisesti kriisissä. Uhkia liioitellaan, koska halutaan/ei haluta Natoon. Osoita ”kansan” pelot tosiksi.

Hyökkääjä pitää yllättää, jotta sen saa kiinni. ”Tässä vaiheessa tutkintaa ei kommentoida” on tosilause. Samalla se antaa tilaa kertoa toinen totuus, joka kestää aikansa salaliittoteorioilta voimaa hakien.
Temppu 4: Päätä, mistä keskustellaan
Puolustaja ei voi vastata suoraan trollaukseen, koska se nostaa trollin väitteen merkitystä. Kun kuitenkin on pakko vastata kertomalla oikea tieto, joka on yleensä tylsä verrattuna trollin uskomattomaan tarinaan, väärien väitteiden kumoaminen ei ole helppoa. Tylsempi uutinen on kuitenkin yleensä totta.

Suomalaiselle on vaikeaa kertoa onnistumisista. Moniarvoisuudessa on jopa kiellettyä etsiä yhteistä ydintarinaa. Nämä ovat kuitenkin puolustajan ainoat keinot päättää, mistä se haluaa puhua.

Jos ei uskalla vastahyökätä, häviää. Infosodassa puolustus on aina heikompi taistelulaji.

Miten EKA18 meni?

Etelä-Karjala oli kova vastus. Maakunta oli maineensa veroinen. Sitä ei ole turhaan nostettu esiin selonteoissa ja strategioissa. Oli kunnia päästä taistelemaan parasta vastaan.

Löysimme asioita, joita kehittää ja jakaa sitten muille maakunnille. Hyvässä harjoituksessa yllätytään ja mokataankin, jotta todellisuudessa ollaan parempia. Resilienssi kasvaa vain läpi tulleista iskuista.

Jatkan pohdintaa sota- ja siviilitermien käytöstä täällä.

puheenaiheet turvallisuus yhteiskunta
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.