Plainsongs
Plainsongs

Juhannusvaikutus

On peruskoulun kuudennen luokan viimeinen päivä ja kevätjuhla. Soittotaitoiset pojat esittävät Sentencedin ja Deep Purplen kappaleita. Molemmat ovat 1900-luvun suosittuja nuorisobändejä. Encoren aikana yleisö taputtaa rytmissä. Kaksi opettajaa nousee ylös ja alkaa tanssia. He viittovat arempia kollegojaan mukaan kesälomatunnelmiin. Lopulta merkittävä osa koulun henkilökunnasta ”laittaa itseään likoon”. Harva käsittää, ketä tai mitä pitäisi hävetä. Todistukset jaetaan.

Parinkymmenen vuoden takainen kohtaus tunkeutui mieleeni tämän artikkelin myötä. Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Lehmusvesi saa apua MC Kajolta, tekee oman rap-kappaleen ja huokaa, että ”ei sillä Cheekilläkään ole helppoa”. Videon voi katsoa jutun lopusta.

Lehmusveden ratkaisu on kieltämättä rohkea. Rohkeaa olisi myös ajaa munasillaan vesiskootterilla väärän firman kesäjuhliin. Tai karaoke, sekin vaatii. ”Eikö kukaan esimies / lähiomainen voinut sanoa mitään”, toimittaja Aurora Rämö kommentoi Twitterissä.

Juhannus ei tee medialle hyvää, mutta media ihailee juhannuksen alkuvoimaa. Kevätjuhlassa heidät ohjattaisiin istumaan kauas toisistaan. Medialla sentään on lahjoja, tulevaisuus lukiossa ja yliopistossa. Juhannus opettaa mallioppilaan tupakoimaan ja haisemaan saunahieltä. Haitallinen seura vahvistaa mediassa niitä heikkouksia, joita tämä normaalistikin tuo esiin mutta arkaillen. Keskikesällä median lippis menee vinoon.

Nykyaikaisemmat lukijaprofiloinnit unohtuvat. Pihtiputaan mummo tekohengitetään rantatuoliinsa ja pyydetään häntä nauttimaan muutama lonkero. Sitten kyyristytään nurkan taakse ja seurataan, mitkä jutut uppoavat. Vasta vai vihta? Katso kotikuntasi tilanne. Kymmenen Himo(s)-vinkkiä, poliitikko tuijottaa järvelle.

Kulttuurisivuilla yllätytään kun huomataan, että rimaa on mahdollista laskea. Ilkka Malmbergin muutaman vuoden takainen yritys ymmärtää Kaija Saariahon musiikkia olisi liian raskasta settiä nykyjuhannukseen. Valitaan rouheampia aiheita ja lämpöisempiä kolumneja – kun suomalaisilla kerrankin on aikaa.

Yli satasivuiset ”juhannuksen lukupaketit” pyörivät kesämökkipöydillä neljän päivän ajan, kunnes ristikot on täytetty ja perhe rukoilee, että alkaisi arki.

Hesarin rap-artikkelin lopussa MC Kajo toteaa: ”Kyllä tästä joku suuttuu.” Lausunto viittaa Lehmusveden ”Vanhan liiton mies” -kappaleen arvomaailmaan mutta toimii myös kätevänä suojausyrityksenä. Ei leikistä eli kevythenkisestä ja pitkälle viedystä kesäjournalismista kannata suuttua. Istukaa mummon kalmon viereen, ottakaa yhdet ja relatkaa.

Joku alkaa muistella, että Sentenced lauloi silmukasta. En tee tästä juhannuksen tuplapostausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *