Puistojatkot
Puistojatkot

Helsinki ilman natseja

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus vastustaa itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestettäviä äärioikeistolaista tapahtumia. Hakaniemessä kokoontuva mielenosoitus kulkee Helsingin keskustan läpi tavoitteenaan tehdä näkyväksi, etteivät fasistit ja natsit ole tervetulleita kaduillemme. Facebookissa tapahtumaan oli sunnuntai-iltaan mennessä ilmoittautunut yli 1000 osallistujaa.

23561762_1188026524634119_2492171374710602991_n

Tapahtuman järjestäjät näkevät äärioikeiston olevan akuutti uhka marginalisoiduille ryhmille sekä näiden puolustajille. Äärioikeistolaisten ryhmien kasvu ja politiikan vahvistuminen ovat johtaneet jo väkivallan kasvuun niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

Kohti vapautta on juuri kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) järjestämä natsistinen mielenosoitus, jonka yhteydessä järjestävän tahon nimeä ei ole mainittu. Lisäksi itsenäisyyspäivänä järjestetään epäpoliittiseksi naamioitu 612-soihtukulkue, jonka taustalla kuitenkin vaikuttavat äärioikeistolaiset toimijat. Esimerkiksi juuri PVL on ollut aloitteellinen sen järjestämisessä ensimmäisestä kulkueesta lähtien.

”On tärkeää vastustaa äärioikeistolaisia liikkeitä jo ennen kuin ne onnistuvat luomaan itselleen kasvualustan, joka mahdollistaisi niiden harjoittaman ihmisvihamielisen toiminnan laajemmassa mittakaavassa. Tasavertaisten ihmisoikeuksien puolustaminen on jokaisen asia, ja olemme tyytyväisiä siihen, että tapahtumamme on herättänyt tänäkin vuonna näin paljon kiinnostusta”, toteaa Kaisa Liljanto Helsingin vasemmistonuorista.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitukselle ovat osoittaneet tukensa yli toistakymmentä yhdistystä, nuorisojärjestöä, yhteisöä ja muuta toimijaa, kuten esimerkiksi FemF – Feministinen foorumi, Right to live -verkosto, Voima-lehti sekä Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila ry. Tapahtuman järjestävät A-ryhmä ja Helsingin vasemmistonuoret, ja sinne on organisoitu bussikuljetuksia ainakin Tampereelta, Kuopiosta, Joensuusta ja Kotkasta.

Mielenosoitus kokoontuu Hakaniemen torilla keskiviikkona 6.12. klo 15:15, josta se lähtee liikkeelle kohti Helsingin keskustaa. Mielenosoitukseen ei toivota puoluetunnuksia, valtioiden lippuja tai autoritarismia edustavia symboleita.

Tapahtuman virallinen tiedote, julkaistu sellaisenaan

Kommentit (7)

 1. amaootta

  Äärioikeistolaiset natsit ovat vain muunnelma sosialisteista. Hehän olivat alunpitäen (kansallis)sosialisteja ja taistelivat katujen herruudesta muita sosialisteja vastaan. Ihan sama mitä sosialisteja, kaikki näyttävät kannattavan totalitarismia. Etnisten ryhmien dehumanisointi ei eroa millään lailla rikkaiden dehumanisoinnista.

 2. Astro Ahtolainen

  Helvetin juntit, 612-kulkue ei ole natsikulkue. Ainoa joita stadissa saa pelätä on antifa ja muut terroristit. Kiittäkää olla tänä vuonna rikkomatta paikkoja ja hakkaamatta ketään, pellet.

  • hannaraty

   Kiitämme olla

 3. amaootta

  Tärkeintä kinnittää huomio virheisiin pilkutuksessa, aikamuotojen horjuntaan ja verbien rektioihin, jos kommentin sisältö ole ideologisesti korrektia.

  • hannaraty

   Kommentti oli sen verran sakeaa huttua, että sai aivan arvoisensa vastauksen.

 4. Katariina Yli-maunula

  ”Helsinki ilman natseja” -kulkue (ja mielenosoitus) oli upea tapahtuma. Olin mukana kävelemässä 3000 kanssaihmisen kanssa lasteni ja heidän isovanhempiensa kanssa. Mummun isä on talvisodan veteraani, jonka totesimme yhdessä kääntyilevän viimeisessä leposijassa Hietsun hautausmaalla aivan silkasta kammotuksesta maan nykyistä ”natsinormalisoitunutta” ilmapiiriä kohtaan.

  Kulkue eteni aivan mahtavassa hengessä Hakaniemestä Hesperianpuistoon Töölössä. Matkan viime vaiheilla oli kutkuttavaa nähdä, miten töölöläiset lapset perheineen olivat valaistuissa ikkunoissa vilkuttamassa ja kannustamassa kulkuetta, jonka kulkijoista varmasti selkeä enemmistö piti kaupungin ja poliisin kantaa tehdä tilaa natseille äärimmäisen omituisena – sen sijaan että alueen asukkaat olisivat saaneet järjestää omalla pihallaan Töölöntorilla kivan juhlavuoden tapahtuman. Toivottavasti nasutahot ymmärtävät pysyä omilla konnuillaan ensi vuonna niin paikalliset pääsevät rauhassa ja vapaasti kulkemaan omilla kulmillaan. Peace & love!

 5. Anssi L.

  Hyvä rakas ”Astro Aholainen”,
  Mistä kohtaa mielestäsi ”612-kulkue ei ole natsikulkue”? Taidat itsekin ihan hyvin tietää, että PVL piti eilen viimeiset julkiset karkelonsa laahustamalla Töölöstä Hietsuun kammottavinen KKK-henkisine kulkueineen, sillä toimintansa kieltäminen ja julkinen esiintyminensä odottaa enää lainvoimaiseksi tuloa. Kieltävä päätöshän on jo tehty. Ja jos ehdotat, ettei kuusykskaks-eventin taustalla toimivat ole äärinationalisteja ja -oikeistolaisia, natsien toimintaperiaatteita kuten ”vääränlaisen jengin” eliminoinnista unelmoivaa kotikasvatuksesta paitsi jäänyttä melkein liikuttavalla tavalla patriotismin äärinationalismiin liittävää (öö, siinä heidän yhteenlaskutaitonsa muuten menee pahasti pieleen) populistoa, niin pyytäisin ystävällisesti sinua vaikkapa tarkistamaan kantaasi, jottei totuus unohtuisi uhon poimuihin. Mukavaa illanjatkoa, kamut!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *