Puistojatkot
Puistojatkot

Kouvolan tatterin Robin Hood opettaa lapsille kelpo kapinaa

Kouvolan tatterin Robin Hood tarjoaa lapsille hömelöä hassuttelua, komeita miekkailukohtauksia sekä tarinan oikeudenmukaisuuden voitosta. Aikuista kutkuttavat viittaukset tämän päivän hallituspolitiikkaan.

Robin Hood (Panu Poutanen) ja Marian-neito (Tytti Vänskä) Sherwoodin metsässä.

Kouvolan teatteri on minulle yksi rakkaimmista paikoista maailmassa. Menin sinne töihin 15-vuotiaana ja lähdin lopullisesti vasta vuonna 2011 muuttaessani Helsinkiin. Minun on varmasti mahdotonta suhtautua sen tuotantoihin täysin objektiivisesti, mutta ainahan sitä on yhtä aikaa hellin ja julmin rakkaimmilleen. Tiedän tuijottavani jokaista näyttämövaihtoa ja valotilannetta erityisen tarkalla silmällä, mutta kyllä Kouvolan teatteri sen kestää. Kesti eilen ensi-iltansa saanut Robin Hoodkin.

Korruptoitunutta ja mielivaltaista vallanpitäjää vastaan taisteleva Robin Hood on varmaan tuttu hahmo lähes kaikille. Otaksunen oikein, ettemme olleet ysärillä ystäväni Mimmun kanssa ainoat Disneyn piirros-Robiniin ihastuneet. Kouvolan teatterin Panu Poutanen oli Robiniksi ehkä hieman liian pöhkön ja kiltin oloinen – lainsuojattomalle köyhien sankarille olisi sopinut hieman karheampikin karisma. Vanhan tarinan mukaan Robin Hood varasti rikkailta ja antoi köyhille. Sellaista luokkataistoa olisin mielelläni nähnyt näyttämöllä enemmänkin, nyt Robinin rosvousharrastukseen tyydyttiin lähinnä viittaamaan.

Näytelmä on silti erinomaisen ajankohtainen valinta juuri tähän päivään ja tähän yhteiskuntaan. Klassikkosatuun pohjautuvan näytelmän käsikirjoittaneet ohjaaja Mari Kahri ja kapellimestari Iikka Kahri ovat ripotelleet tekstiin mukavasti tunnistettavia täkyjä ja viittauksia nykyhetkeen. Iikka Kahri on myös säveltänyt ja sovittanut näytelmään useita kappaleita, jotka rytmittivät lastennäytelmäksi pitkää Robin Hoodia hyvin. Kouvolan teatteri on laajalti tunnettu musikaaliosaamisestaan, ja hyvä että sitä oli tässäkin tapauksessa hyödynnetty tehokkaasti. Raimo Rädyn tulkitsema Mahtava mies -kappale nousi täysin puolueettomasti suosikikseni!

Mitastaan (n. 2 h) huolimatta Robin Hood ei saanut edes pienimpiä katsojia kiemurtelemaan penkissä – mikä on loistava onnistumisen mittari. Itse tosin huomasin varsinkin näytelmän ensimmäisellä puoliskolla kaipaavani vielä nopeampaa rytmistystä; jotkin joukkokohtauksista tuntuivat hieman laahaavilta. Lapsikatsojille tahti saattoi toisaalta olla optimaalinen, sillä näyttämöllä tapahtui koko ajan paljon havainnoitavaa. Käsikirjoitus myös tuntui luottavan monessa kohtaa siihen, että katsoja tuntee jo perinteisen tarinan käänteet.

Sherwoodin sheriffi, rakas isäni Raimo Räty sekä Kalervo Kukkaniitty, Veli-Matti Karén
Nottinghamin sheriffi, rakas isäni Raimo Räty sekä Kalervo Kukkaniitty, Veli-Matti Karén

Sen verran hyvin kirjoitettu ja toteutettu Kouvolan teatterin Robin Hood oli, että minun täytyi jatkuvasti muistuttaa itseäni siitä, että näytelmän ensisijainen kohderyhmä ovat tarha- ja ala-asteikäiset. Vihdoinkin rohkeutensa löytäneen Kalervo Kukkaniityn loppupuolen hengennostatuspuhe kansanvallasta oli niin innostava, että melkein odotin mustien tai punaisten lippujen rävähtävän katosta. No, demokratiaan päädyttiin, mutta onneksi perinteisemmän hääkohtauksen jälkeen saatiin sentään loppuhuipennukseksi sukupuolineutraali avioliitto.

Aiheeltaan, visuaalisuudeltaan, taidokkuudeltaan ja toteutustavaltaan voin suositella Kouvolan teatterin Robin Hoodia kaikille: viekää lapsenne tai itsenne katsomaan sitä. Alas liikaverot ja korruptio, sen sijaan ihmisarvoinen elämä ja rakkautta jokaiselle!

Kuvat: Marja Seppälä / Kouvolan teatteri

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *