Puistojatkot
Puistojatkot

Päädyinkö listalle?

Viime lauantaina Helsingissä järjestettiin Loppu rasismille -mielenosoitus vastamielenilmauksena Rajat kiinni -mielenosoitukselle. Ainakin ensin mainitun tapahtuman Facebook-eventissä käytiin etukäteen keskustelua siitä, mikseivät antirasistisen mielenosoituksen järjestäjät esiinny omilla kasvoillaan. Jotkut mielenilmaukseen osallistuneet olivat peittäneet kasvonsa. Spekuloitiin, eivätkö he uskalla seisoa mielipiteidensä takana. 

Uskoisin, että jokainen meistä, joka ylipäätään seisoi vaatimassa loppua rasismille Narinkkatorilla, seisoo myös mielipiteensä takana. Miksi osa teki sen kasvoille nostetun huivin takaa?

Narinkkatorin keskeltä jakaneet poliisit pyrkivät estämään näkyvyyden kahden mielenosoituksen välillä.

Suomen Kansallinen Vastarintaliike on toissapäivänä julkaissut sivuillaan uutisen otsikolla: ”Tunnistatko Helsingissä rähinöineitä äärivasemmistolaisia?” Otsikon alla pyydetään tunnistamaan kuvissa esiintyviä rähinöitsijöitä ja jättämään vinkit kommenttilaatikkoon tai lähettämään liikkeen sähköpostiin. Tätä seuraa videoita ja kuvakaappauksia Helsingin Loppu rasismille -mielenosoitukseen osallistuneista henkilöistä. Järjestö ei kerro, mihin tarkoitukseen se näitä henkilötietoja kerää.

Kun aikaisemminkin väkivaltaisesti käyttäytäyneet äärioikeistolaiset tahot kasaavat tietoja omaa agendaansa vastustamassa olleista ihmisistä, voi joillakin käydä mielessä, ettei sille listalle huvittaisi joutua.

Esimerkiksi Helsinki Prideen kohdistuneen kaasuiskun (2010) tekijöillä on yhteyksiä Suomen Vastarintaliikkeeseen. SVL:n jäseniä olivat myös Jyväskylässä Äärioikeisto Suomessa –kirjan julkaisutilaisuuteen puukon kanssa tunkeutuneet henkilöt (2013). Elokuussa 2015 Vastarintaliike järjesti Jyväskylässä mielenosoituksen, jonka osallistujat pahoinpitelivät joukolla kolme ulkopuolista ihmistä. Yksi pahoinpidellyistä oli edellämainitun Jyväskylän kirjastopuukotuksen ovivahti. Varmaan sattumaa.

Kun tällainen porukka tuntuu jälleen keräävän jonkinlaista rekisteriä (yksi järjestön jäsenistähän tuomittiin vasta sakkoihin tällaisen rekisterin hallinnoimisesta – sattumalta sama kaveri, joka oli hyökkäämässä kirjastoon Jyväskylässä) rasismin vastustajista, en varsinaisesti ihmettele, että jotkut päätyivät peittämään kasvonsa.

Kommentit (6)

 1. Jemo Kettunen

  Nyppäisin viikko sitten Jyväskylässä Patriootin tarran irti lyhtypylväästä, ja vieressä seissyt pilottitakkinen kundi sanoi laittavansa naamani mieleen. Sanoin, että ota nimi kanssa ja kerroin omani. Pilottimies ei paljastanut nimeään.

  Siinä vaiheessa kun tarranatseja tai niitten listoja alkaa pelätä ne on voittaneet. Surullisia larppaajia koko porukka.

 2. Tepi Laine

  Hienoa Hanna Räty, että olit ’rasismin’ vastaisessa joukossa seisoskelemassa. Siis tosissaanko väität kaikkien rajat kiinni osallistujien olleen rasisteja? Samalla logiikalla kaikki teidän joukoissa seisseet olivat vasemmisto anarkisteja?!
  Eli niitä, jotka ovat rettelöineet useaan otteeseen mm. 6.12 (kuokkavieraat).
  Ottamatta kantaa vastarintaliikkeen toimintaan, niin nämä tunnistamis kyselyt liittyivät ’äärivasemmistolaisten’ toimintaan Tampereella, missä joukolla pahoinpitelivät heitä kuvannutta Marko Parkolaa (toiv muistin nimen oikein) varastaen lisäksi puhelimen. Sekä Helsingissä puhuja lavalle hyökännyttä ja jotakin nestettä puhujan päälle heittäneen naisen tunnistamista varten. Saattaakseen heidät vastuuseen lain vastaisesta toiminnasta (nainen onkin sittemmin tunnistettu). Sitä kai kirjoittajakaan ei pysty kiistämään, että kyseessä olivat lain vastaiset teot?
  Vai onko se taas niin, että ’vasemmistolainen väkivalta on niinku erillaista, ku se ei niinku kohdistu erikseen mihinkään erilliseen väestö ryhmään’……paitsi niinku noihin ’rasisteihin’

  ystävällisesti rasistilta vasemmisto anarkistille

  Tepi Laine
  Turku

  p.s. miksi sen nimi oli loppu rasismille? Miksei vaan vaikka rajat auki, refugees welkommen tai jotain muuta. Rasismi-kortti on jo niin kulunu.

  • PeelsePuupi

   Hyvä idea, Tepi Laine. Ensi kerralla mielenosoituksen nimi voisikin olla vaikkapa ”Loppu rasistien kirjoitustaidottomuudelle”.

 3. Jaska

  Kyllähän antirasisti-anarsistitkin opettelevat naamoja – esimerkiksi Susanna Kaukisen he tunnistivat kadulla ja yrittivät ryöstää.

  Sikäli naamioitumiskielto on kyllä hassu, että
  – jos poliisi nappaa jonkun kiinni, huivin/naamarin saa silloin pois;
  – jos jotakuta jäljitetään kuvista tai videolta, niin tutut kyllä tunnistavat vaatteista ja olemuksesta vaikkei naama näkyisikään.

  Viimeinen pointti tarkoittaa samalla myös sitä, että SVR saa kyllä selville naamioituneidenkin henkilöllisyyden, jos näiden tutut ilmiantavat.

 4. Elina

  Moi Hanna,

  Mun tietääkseni paikalla ei ollut SVL:ää, ja onneksi, sillä Rajat Kiinni! -porukka ei ole heidän äärivasemmistolaisella linjallaan. SVL:n nimittäminen äärioikeistoksi on harhaanjohtavaa, sillä se on täysin sosialistinen järjestö. Olemattomasta kannatuksestaan huolimatta kuulapäät haaveilee suuresta Pohjolan valtakunnasta, missä kaikki tuotanto on sosialisoitu. Aivan älytöntä, niinkuin sosialismi yleensäkin, oli se sitten kansallis- tai internationaali- alkuista.

  Äärioikeisto kuvaa paremmin jotain Nalle Wahlroosin poliittista linjaa, ja hänkin on enemmän korporativisti kuin vapaata markkinataloutta kannattava liberaali. Rajat Kiinni -mielenosoituksessa oli kattava poikkileikkaus suomalaisia vauvasta vanhuksiin, jotka vaativat parempaa rajavalvontaa ja Geneven sekä Dublinin sopimusten noudattamista. Poliittinen linja vaihtelee maltillisesta vasemmistosta aivan yhtä maltilliseen oikeistoon. Suurin osa suomalaisista kannattaa hyvinvointivaltiota, mutta hajontaa esiintyy siinä, mikä olisi sopiva ja oikeudenmukainen verotuksen taso ja missä määrin palvelut tulisi tuottaa julkistalouden puolella. Siitä olemme yhteisymmärryksessä, että pian ei ole varaa minkäänlaisiin palveluihin.

  • hannaraty

   Hei Elina, ja kiitos termitarkastelusta. Joitakin SVL:n jäseniä tai heidän kanssaan kytköksissä olevia oli mielenosoituksessa väkisinkin, kun SVL keräsi kotisivuillaan tietoja nimenomaan kyseisessä Rajat kiinni -mielenosoituksessa ”rähinöineistä” ja julkaisi paikan päältä otettua kuvamateriaalia. Yksi video on kuvattu Rajat kiinni -mielenosoituksen lavalta. Mikäli SVL julkaisee tällaista materiaalia ja pyytää tietoja paikalla olleista, on naamioitumisen tarve/syy vastamielenosoittajilla aivan yhtä validi, vaikka SVL:n jäsenistöä ei olisi virallisesti mielenosoitukseen osallistunutkaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *