Puistojatkot
Puistojatkot

Tiketti Galleriassa jatketaan vapaamman katutilan asialla

Tänään auenneen Beyond The Paper -julistenäyttelyn tarkoitus on avata keskustelua siitä, kuinka kaupunkikulttuuria ilmentävät ja edistävät tapahtumajulisteet voisivat näkyä katukuvassa ilman, että niitä ollaan jatkuvasti siivoamassa pois.

Beyond The Paper jatkaa saumattomasti samassa galleriassa viimeisimpänä olleen Jani Tolinin näyttelyn ajatusta katukuvan vapauttamisesta taiteelle. Beyond The Paperin kasaajat Tino Pirttioja ja Wilhelm Breitenstein haluavat näyttelyllään muistuttaa, että katukuvassa olevat tapahtumajulisteet ovat tärkeää katukulttuuria, joista viestittyy kaupungin kulttuuritarjonnan elävyys.

Gallerialta tavoittamani Breitenstein ei välttämättä liputa sen puolesta, että kaikki katutila olisi vapaata riistaa, mutta luvallisia seiniä tapahtumajulisteiden kiinnitykseen pitäisi olla enemmän. Ja erityisesti niitä pitäisi olla paikoissa, missä ne myös voivat tulla nähdyiksi. Breitensteinin mielestä olisi luontevaa, että jo valmiiksi julistekeskittymiksi muodostuneista paikoista tehtäisiin sallittuja kiinnityspintoja. Luvallisiin seinämiin voitaisiin sijoittaa rahat, jotka Helsingin kaupunki nyt käyttää luvattomien julisteiden poistamiseen. Näyttelyllä halutaankin sanoa, että jatkuvan kaupungin ja julisteiden kiinnittäjien välisen kissa ja hiiri -leikin sijaan olisi järkevämpää tehdä yhteistyötä.

Julisteitakin mielenkiintoisempi osa näyttelyä on seinämä, joka on vuorattu mielipidekirjoituksilla ja tapahtumajulisteiden kiinnittämisen ympärillä käytävällä viestinvaihdolla. Tulosteista käy ilmi, miksi tällaiselle näyttelylle on tarvetta. Helsingin kaupunki sanoo käyttävänsä julisteiden siivoamiseen satojatuhansia euroja vuodessa. Sen kieltolinja ei ole onnistunut poistamaan julisteita katukuvasta, mutta moni tapahtumajärjestäjä pelkää luvattoman mainostuksen seurauksia. Maksulliset mainostaulut ovat kuitenkin heistä monelle yksinkertaisesti liian kalliita.

Tällä hetkellä tilanne on siinä mielessä huvittava, että Helsingin kaupunki saattaa olla mukana tukemassa pientä tapahtumaa sponsorina ja samalla estää tapahtuman mainonnan katukuvassa. Tehokas mainostaminen kielletään, ja silti kieltäjän nimi lukee julisteessa, joka kadulle on teipattuna.

Gallerian takaosasta löytyvät Nosturin ja Lepakon vanhat keikkajulisteet ovat Beyond The Paperin silmäkarkkia.

Galleriassa esillä olevat julisteet ovat valikoituneet näyttelyyn paljolti sen perusteella, mikä näytteilleasettajien silmää on miellyttänyt, ja toki myös sen mukaan, mihin on ollut mahdollista päästä käsiksi. Osa näyttelyn julisteista on kokoajakaksikon omista kokoelmista, osa on saatu tapahtumajärjestäjiltä ja -paikoista. Takahuoneessa esillä olevat vanhemmat keikkajulisteet on lainattu Nosturilta.

Olisin ehkä kaivannut näyttelyyn vähän laajemman katsauksen, joka olisi sisältänyt myös pienempien keikkapaikkojen ja enemmän DIY-henkisten tapahtumien julisteita. Ehkä se tulee mahdolliseksi sitten, jos näillä ”maanalaisillakin” toimijoilla on joskus mahdollisuus näkyä katukuvassa. Niillä, joilla varsinkaan siitä mainostilasta ei ihan oikeasti ole varaa maksaa.

Beyond The Paper Tiketti Galleriassa 24.-28.10.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *