Viikonlopun avainsanat ovat garage, punk ja kuvataide

Vuodessa on vain pari tarpeeksi hyvää syytä viettää viikonloppu Ääniwallissa, mutta sitten syy on sitäkin painavampi – tänä viikonloppuna se on Hori Smoku Summer Boogaloo. Punkkiin, garageen ja vaihtoehtorockiin keskittynyt klubifestari tuo tänä vuonna musiikin lisäksi Vallilan tehdashalliin myös kuva- ja valokuvataidetta.

Ääniwalli on kamala baari. Juoma on kallista, istumapaikkoja ei juuri ole ja ovella on sekoiltu monet kerrat epäselvän ja naamaperusteisen laukkupolitiikan kanssa, josta annettuun palautteeseen on reagoitu vaihtelevalla menestyksellä. Silti viime vuoden paras keikka oli juurikin Ääniwallissa järjestetyn Hori Smokun eli Fullsteamin Suomeen tuoma Dead Moon. Se on kiinnitys, jota on omalla kohdallani mahdotonta ylittää ja josta olen edelleen äärimmäisen kiitollinen. Huono ei tämänkään vuoden bänditarjonta missään tapauksessa ole. Ääniwallin lauteilla nähdään viikonlopun aikana peräti seitsemän ulkomaalaista bändiä sekä kunnioitettava lista kovia kotimaisia.

Lauantain festaripäivän avaavan Tuntemattoman Tien laulaja-kitaristi-biisintekijä Atte on myös DJ Teenage Ate -nimellä levyjä soitteleva dj, jonka musiikkimakuun luotan sataprosenttisesti. Siksi konsultoin Attea suosittelemaan Hori Smokun kiinnostavimmat tärpit.

Tuntematon tie minus rumpali Joel
Tuntematon tie minus rumpali Joel. Kuva: Iiris Anttila

”Eniten tänä vuonna Hori Smokussa odotan varmaan Radioactivitya. Marked Men on yksi omia suosikkibändejäni, ja muutama vuosi takanperin Hampurissa niiden keikka oli niin hyvä, että kyynelet valui silmistä. Radioactivity on suoraa jatkumoa Marked Menille, mutta sillä erotuksella, että Jeff Burke tekee Radioactivityn kappaleet, kun taas Mark Ryan (joka myös soittaa Radioactivityssä) keskittyy Mind Spiderssiin. Burke tekee omaan makuuni täydellisiä poppeja punkbiisejä!”

Radioacitivty
Radioactivity

”Toinen kovin juttu on tietysti Oblivians, koska minulle se on ”the garagerock” -bändi Reatardsin ohella. Se on bändi, jossa jokainen soittaja tuo jotain omaa musiikkiin, ja sen takia ei ole kuin yksi Oblivians; GregO, EricO ja JackO.”

”Eric Oblivianista tuli muuten mieleen, että hän linkitti Facebookkiin niin ikään Hori Smokussa esiintyvää Ausmuteantsia, ja noin kymmenen minuutin sisällä siitä olin tilannut Gonerilta kaikki levyt mitä Ausmuteants oli julkaissut siihen mennessä. Se on älykästä tyhmää punkmusiikkia Australiasta! Ausmuteants on ehkä sellainen bändi, josta jengi ei ole kuullut aiemmin, mutta veikkaan että se tulee olemaan yksi kovimmista keikoista viikonlopun aikana.” 

Tämän suitsutuksen jälkeen Atte listaa parhaaksi vielä noin jokaisen Hori Smokussa esiintyvän bändin, joten uskallan väittää, että melkoinen viikonloppu on tulossa. Hänen oma bändinsä Tuntematon Tie on soittanut vasta kaksi keikkaa, mutta on kuitenkin lupaava uusi nimi Suomen garagepunk-kentällä. Vähäisestä keikkakokemuksesta huolimatta Attea ei jännitä: ”Enemmänkin olen innoissani, että pääsen soittaan samoille festareille omien lempibändieni kanssa!”

Ausmuteants
Ausmuteants

Yksi omista kotimaisista suosikeistani on Joni Ekman & Koira, joka heittää tapahtumassa ainutkertaisen keikan neworleansilaisen Drew ”DD” Owenin kanssa, jota on esiintyjänä ja artistina usein verrattu legendaariseen Jay Reatardiin. Lisäksi paikalla ovat niin ikään lempparini eli Seksihullut sekä suomirockoutoilija U.F. Ojala, jota muuten haastattelin viime kesänä Imagen Live-blogiin.

Tabulaland tuo Ääniwalliin myös kuvataidetta. Ossi Pirkonen ja Tuomas Tiainen toteuttavat paikan päällä sekatekniikkamaalauksia, minkä lisäksi tilassa nähdään myös Noora Isoeskelin musiikista inspiroitunut valokuvanäyttely. Itse nautin suuresti tällaisesta eri taidemuotojen kohtaamisesta. Jopa siinä määrin, että sunnuntaina matka jatkuu Kouvolaan kohti Suomen parasta taidefestaria Jättömaata! Siitä ehkä lisää myöhemmin.

Hori Smoku Summer Boogaloo Helsingissä Ääniwallissa perjantaina ja lauantaina 22.-23.7.
Jättömaa Kouvolan vanhalla joutomaalla lauantaina ja sunnuntaina 23.-24.7.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *