HS arvostelee Game of Thronesin joka jakson – voisiko kirja saada vastaavan huomion?

Helsingin_Sanomat
HS:lla on jopa Game of Thrones -erikoistoimittaja.

Helsingin Sanomat julkaisee seikkaperäisen arvion Game of Thronesin joka ikisestä jaksosta erikseen. Näin kirjankustantajana, joka paraikaa pelon- ja toivonsekaisin tuntein odottaa edes jotain arvostelua vastajulkaistusta Ina Westmanin esikoisromaanista, olen tietysti hieman kateellinen televisiosarjan saamasta huomiosta. Älkääkä ymmärtäkö väärin, tämä ei ole moite, GoT ansaitsee vastaanottonsa (paljonkohan sillä muuten on katsojia?) ja ymmärrän täysin, miksi HS toimii kuten toimii. Mutta koska koetan kehittää omaa toimintaamme, mietin, voisiko jotenkin tehdä kirjan, joka saisi vastaavan huomion. Minkälainen kirja se olisi? Mikä lävistäisi kulttuurin yhtä voimallisesti? Mikä voisi olla yhtä relevanttia? Voisiko kirja ylipäätään saada samanlaista huomiota?

Ja sitten tulee mieleen Tuntematon sotilas. Siitä ollaan tekemässä kolmatta filmatisointia, ja viimeksi se oli Hesarissa, kun sen henkilöistä oltiin kasaamassa ketjua jääkiekkojoukkueeseen. En ole aivan varma mitä mieltä tuosta olisin, mutta ainakin voi sanoa Snellmannin ennustaneen oikein: kansakunta tosiaan rakennettiin kirjallisuuden päälle.

Mutta Tuntematon on klassikko, sitä ei lasketa. Entä uusi kirjallisuus. Vieläkö voisi tulla kirja joka saisi joka luvulleen oman arvion Hesariin? Että jokainen runo erikseen arvosteltaisiin?

Kunnes muistan, että hitto vieköön, on kuin onkin olemassa tuore kirja, joka on saanut tämän kaiken huomion ja enemmänkin: George R. R. Martinin A Game of Thrones. Näköjään kirjallisuus edelleen merkitsee.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *