Sanan voimalla
Sanan voimalla

Eve Hietamies: Onko kulutustavaroiden tarkoitus kestää vain puoli vuotta?

Ostin elokuussa kotimaiset talvikengät. Joulukuun alussa alkoi sukka kastua: kenkä oli toisesta reunastaan irronnut pohjasta. Olen liimaillut kenkää, kun en puolen vuoden väliajoin voi ostella uusia talvikenkiä.
Sain viime kesänä mieheltä lahjaksi puhelimen. Nyt se on alkanut jumittaa. Usein en pysty vastaamaan puheluun, koska kaikesta tökkimisestä huolimatta puhelin ei reagoi. Puhelin on ollut käytössä puolisen vuotta.

Eve Hietamies
Eve Hietamies

Legendaarisen puoli vuotta kesti myös paistinpannu, jossa piti olla huikea tarttumaton pinta. Pinta oli tarttumaton siihen asti, kunnes alkoi rapista pois. Jos olisimme kohdelleet paistinpannua väärin, ymmärtäisin sen jotenkin. Mutta kaikesta huolehtimisesta huolimatta se on nyt pinnaton. Eli pitäisi ostaa uusi paistinpannu, koska sekin on ollut käytössä jo puoli vuotta.

Sitten ostin takin, jonka hinta hipoi kipurajaa. Puoli vuotta myöhemmin itse takki oli edelleen hyvä, mutta taskuton. Ohuet silkkitaskut eivät kestä naisten pitkiä kynsiä, kumpikin tasku on nykyään silkkiriekaleina. Taskuton elämä on aika kurjaa, joten ostin toisen takin, mutta tällä kertaa armeijan ylijäämäkaupasta. Näytän nykyään siltä, kuin olisin käynyt intin Amerikassa, mutta takin päältä voi ajaa vaikka traktorilla eikä edes nappi irtoa.
Ostin lapselle pinon puseroita. Nyt pitää ostaa uusia puseroita, koska resorit irtosivat ja kainalot repsottavat auki. Tämän päivän puserot eivät enää kestä 12-vuotiaan nuoren miehen peruselämää.
Ostimme mikron, jossa on myös uuni. Parin viikon käytön jälkeen ovi alkoi lonksua, joten mikro vietiin korjaamoon. Sain happaman puhelun, että olette itse rikkoneet sen laittamalla painavia esineitä mikron oven päälle. Kysyin, että kuka hullu laittaisi painavia esineitä mikron lasioven päälle? Sekä korjaamo että mikron myynyt liike kieltäytyivät ajattelemasta, että mikrossa olisi voinut olla tekovirhe. Jouduin riitelemään siitä, että korjausmaksu menee takuun piikkiin.

Me keräämme pesukoneita. Edellistä ei osannut pesukonekorjaajakaan korjata, tämänhetkiseen mies pyysi hommaamaan varaosan. Annoin varaosaliikkeelle koneesta kaikki mahdolliset löytämäni numerosarjat, uusi varaosa maksoi yli 60 euroa. Kaksi tuntia mies kiroili pesukoneen kanssa ja siinä vaiheessa, kun sormet alkoivat vuotaa verta, panin homman poikki. Kaikista tuotenumeroista huolimatta saimme liikkeestä vääränkokoisen varaosan eikä sitä voi palauttaa, koska se ei ole enää samanlainen kuin saapuessa.
On siis pakko ostaa uusi pesukone. Hinta- ja laatuvertailut voi heittää hittoon, koska tämän päivän pesukoneet ovat herkkiä kuin mimosat. Viikon googlaamisen jälkeen olen oletettavasti löytänyt valikoimista pesukoneen, jonka pitäisi kestää ainakin muutama pesukerta. Sikäli mikäli pesen pelkkiä höyheniä, ja soitan pesukoneelle rauhoittavaa musiikkia, ettei se stressaannu.
Tavara on nykyään huonoa jopa silloin, kun yrittää ostaa hyvää. Kodinkoneet irtisanovat itsensä yhä aikaisemmin, saumat eivät kestä, pinnat irtoavat, liimaukset ovat heikkoja, napit irtoavat heti, ruuvit eivät pidä tavaraa kasassa, vetoketjut juuttuvat, hihnat katkeilevat ja vaatteet kutistuvat. Olen kyllästynyt arvailemaan tavaroiden kestoikää, maksamaan huonosti (vaiko liian kiireellä) tehdyistä tuotteista.

Onnekseni löysin kirpputorilta 60-luvulla tehdyn mankelin, joka toimii kuin unelma. Siinä on yksi nappi, josta laitteen saa päälle tai pois. Se on tällä hetkellä kaikista kodinkoneistani todennäköisesti parhaimmassa kunnossa.

Kommentit (8)

 1. Kalle Kuluttaja

  Suomalaiset ovat liian pelokkaita, tuhannen vuoden herran pelko, ruotseista venäläisiin, on mennyt geeneihin… Ei uskalleta valittaa
  Palauttakaa kaikki vähänkin vialliset tavarat ja nostakaa liikkeessä kuuluva meteli, uhatkaa medialla jne.
  Voittomarginaali on lähes kaikissa tuotteissa 30-50% eli kyllä kauppa sen kestää.

 2. Seija Korpela

  Ostin wokkipannun. Piti olla tosi hyvä ja kestävä mainosten mukaan.
  Käytin kolmatta kertaa kun pohjaan tuli ruostekohta ja se vaan kasvoi kun käytin
  vielä kerran. Pannu on pinnoitettu, joten ei sitä voi muuta kun pestä ja rasvata.
  Nyt aioin ottaa yhteyttä valmistajan edustajaan ja vaatia rahat takaisin.

  Meillä on mikro, joka on ostettu v. 1987 ja se toimii moitteettomasti edelleen. 🙂
  Voi tietysti olla sähkösyöppö, mutta pieni haitta sekin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *