Sanan voimalla
Sanan voimalla

Katja Ståhl: Talonmies haussa

Näinä epävarmoina aikoina ihminen kaipaa talonmiestä.
Erilaiset talon- ja autonosat alkavat jäätyä ja vaativat huomiota ja toimenpiteitä. Eikä tällainen istumatyöläinen tiedä yhtään, minkä tyyppisiä.
Eilen kuulin radiosta, että ruohonleikkurikin pitää huoltaa kun kausi on ohi. Tuli heti valtavan huono omatunto.
Ei ole minun ruohonleikkuriani koskaan rakastettu niin paljon, että se olisi huoltoon asti päässyt.

Katja Ståhl
Katja Stå

Talonmies avaa oven ja tietää, missä taloyhtiön vasaraa säilytetään. Talonmiehen rouva on vanttera työihminen ja pitää aina korvansa auki. Mikäli taloyhtiön pari- tai omistussuhteet mietityttävät, talonmiehen rouva tietää, missä mennään.
Pihalla pulloja rikkovat porsastelijat nostetaan naulakkoon miettimään tekosiaan ja jäljet siivotaan asianmukaisen sadattelun säestyksellä. Kaiken kaikkiaan talonmies luo taloyhtiöön väkevää turvallisuuden tunnetta.

Talonmiehet joutuivat kummalliseen valoon taannoin 80-luvulla, kun pitkänmatkanjuoksija Martti Vainio syytti dopingistaan talonmies Alpo Nyröstä. Vainio selitti, että Nyrönen oli vahingossa antanut Vainiolle väärän piikin.
Meidän taloyhtiössämme talonmies ei ole koskaan antanut kenellekään yhtään piikkiä. Ehkä siksi kummastelin Vainion suhdetta omaan talonmieheensä.
Silti tämäkin tarina kertoo siitä, kuinka talonmieheen halutaan luottaa viimeiseen asti. Että kyllä talonmies antaa oikean piikin, kun vain pyytää.

Vanhoissa suomalaisissa elokuvissa talonmies on perinteisesti esitetty lähialueen poliisinkaltaisena henkilönä.
Talonmiehistä eräs Pikkarainen nousi Pekka ja Pätkä -elokuvien myötä erityiseen suosioon. Pikkaraisesta on sittemmin muodostunut synonyymi sanalle talonmies.

Tänä päivänä peruskoulun opettajilla on kohtuuton kasvatusvastuu. Vanhemmat painavat töissään pitkää päivää ja lapset lämmittävät mikrossa eineksiä. Ainoa paikalla oleva aikuinen on opettaja.
Väitän, että talonmiehen myötä tilanne korjaantuisi.
Olisi valtiontalouden kannalta säästeliästä palauttaa talonmiehen toimi takaisin pakollisena, sillä talonmies kasvattaa niin pihanurmen, koriste-omenat kuin kulmakunnan kakarat.
En ole 47-vuotisen ihmisyyteni aikana koskaan törmännyt lapseen, joka uskaltaa uhmata talonmiestä.
Opettajille ja vanhemmille kyllä naamaillaan ja viisastellaan, mutta vain talonmies pitää arvovaltansa.
Jostain syystä talonmiehen kädessä oleva haravakin mielletään vallan merkiksi.

Nyt kun ollaan saatu sovittua, että talonmiehet asetetaan pakollisiksi taloyhtiöissä, voidaan varmasti aloittaa keskustelut hovimestareista.
On totta, että moni hovimestari on asetettu rikossarjoissa syytteeseen surmasta, mutta vähintään yhtä monta kertaa hovimestari on ollut paikalla aivan viime tingassa pelastamassa tilanteen kuin tilanteen. Esimerkiksi nostaisin Kyllä Jeeves hoitaa -sarjan Jeeveksen.
Ajatus siitä, että joku katsoisi perääni koko ajan, tuntuu ihanalta. Voisin kerrankin keskittyä pelkästään tärkeisiin asioihin, kuten kolumnien kirjoittamiseen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *