Sanan voimalla
Sanan voimalla

Marja Aarnipuro: Metsässä tuulee

Toivottavasti Irma-hurrikaani ja sen sisarusmyrskyt herättävät myös presidentti Donald Trumpin ymmärtämään ilmastonmuutoksen rajuutta ja seurauksia. Toivoa saattaa ollakin, sillä kesäkuussa Trump yllättäen myönsi, että ilmasto muuttuu ja ihmisellä on siihen osuutensa. Aiemmin hän on kutsunut koko ilmastonmuutosta huijaukseksi.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Suomessa ilmastonmuutoksen kieltäjiä on onneksi harvassa, olemmehan sivistyskansa, joka ymmärtää tutkimusta ja tieteen tuloksia. Aina vain rajummiksi käyvät säänvaihtelut jokainen huomaa myös itse.
Suomi elää edelleen paljolti metsästä. Ilmaston lämpenemisen on arvioitu lisäävän hakkuukertymää vuosisadan loppuun mennessä jopa yli 50 prosenttia. Onko meillä siis aihetta riemuun? Metsähän kasvaa kohisten, kun ilmasto lämpenee.
Asialla on kääntöpuolensa. Muuttuvat ilmasto-olot voivat altistaa puut tuhoille. Ilmaston lämmetessä maan routakerros ohenee, mikä vaikeuttaa metsätöitä. Sulassa maassa liikkuvat metsäkoneet runnovat puiden juuria. Tämä altistaa metsiä myrskytuhoille ja sienitaudeille.
Rajut säänvaihtelut ja kovenevat tuulet voivat aiheuttaa talousmetsissä mittavia myrskytuhoja. Myös metsäpalojen veikataan yleistyvän ja voimistuvan sään lämmetessä. Ilmastonmuutoksen myötä metsiimme ilmaantuu uusia tuholaisia ja vieraslajeja.
Metsät hoitavat ilmastoamme hiilinielullaan. Meidän on syytä torjua ilmastonmuutosta omilla toimillamme, jotta metsätkin voisivat hyvin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *