Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Ehtiikö sote?

Olen kirjoittanut sote-ratkaisuista monta pääkirjoitusta. Taas on yhden aika. Hallitus on jumpannut pääministeri Juha Sipilän mukaan ”niska punoittaen” sopimusta siitä, missä muodossa kokoomuksen ajama valinnanvapaus ja keskustalle tärkeä maakuntauudistus toteutuvat.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Vai toteutuvatko? Helsingin pormestari Jan Vapaavuori povasi jo, että maakuntauudistus saattaa kaatua. Seuraavat eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa 2019. Uusi hallitus saattaisi nähdä asiat toisin kuin nykyinen, jos sote-aikataulu jostain syystä vielä venähtäisi.
Ministeri Annika Saarikon mukaan hallitus on nyt sopinut valinnanvapauslain päälinjoista ja pykälistä. Valinnanvapauslain luonnos on torstaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsittelyssä. Jos kaikki menee, kuten hallitus toivoo, sote- ja maakuntauudistukset tulevat voimaan vuoden 2020 alussa.
Poliittista vääntöä seuratessa voisi luulla, että sotessa kyse on yritysten toimintaedellytyksistä tai aluepolitiikasta. Oikeastihan siinä pitäisi olla kysymys kansalaisista ja heidän palveluistaan.
Sote-uudistuksen tavoite on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Vuonna 2030 suomalaisista peräti 26 prosenttia on yli 65-vuotiaita. Sairaudet tuppaavat ikääntyessä kasautumaan. On siinä yhtälöä ratkottavaksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *