Pääkirjoitus: Hevonkakkaa

Aarnipuro_Marja_1_syyskuu2014

Ratsukoiden reiteillä muovipusseineen kulkevat ruusujen kasvattajat sen tietävät: hevosen kakka on lannoitteiden aatelia. Turvelanta saa myös kasvimaan tomaatit, kurkut, mansikat ja raparperit kukoistamaan.

Suomessa on arviolta noin 77 000 hevosta. Ne syövät jatkuvasti, joten ne myös kakkaavat paljon, noin 500 000 tonnia vuodessa. Hevosenlannassa on erittäin paljon energiaa. Suurin osa siitä on jäänyt hyödyntämättä, sillä Suomessa on tulkittu EU-direktiiviä niin, että hevosenlantaa saa polttaa vain erikoislaitoksissa. Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa hevosenlantaa on sen sijaan poltettu surutta energiaksi.

Pian pelletit roihuavat myös Suomessa, sillä pääministeri Sipilän hallituksen ohjelmassa sallitaan hevosenlannan käyttö energiatuotannossa. Päätöksellä oli kiire, sillä pian biohajoavaa jätettä ei saa enää viedä kaatopaikoille.

Energiayhtiö Fortum testaa menetelmää, jolla hevosen kuivikelannasta tuotetaan sähköä ja lämpöä. Ensimmäinen koe-erä pellettejä palaa jo voimalaitoksessa. Fortumin mukaan kolmen hevosen vuosituotanto riittää lämmittämään yhden omakotitalon. Jos kaikki Suomen hevonkakka saataisiin talteen, sillä lämmitettäisiin yli 20 000 taloa.

Ja kaiken kukkuraksi hevonkakasta on löydetty bakteereita tappavaa kopsiinia, joka saattaa korvata tehonsa menettävät penisilliinit!

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *