Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Kuuleeko hallitus?

Maanantaina Suomi sai aihetta ylpeyteen, kun taloustieteen professori Bengt Holmströmille ja hänen tutkijakollegalleen, professori Oliver Hartille myönnettiin Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

67-vuotias Holmström työskentelee arvostetun Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) taloustieteen professorina. Hän on tutkinut erityisesti sitä, miten erilaisilla sopimuksilla voidaan vaikuttaa työmarkkinaosapuolten käyttäytymiseen. Puheenvuoroissaan hän on korostanut, että Suomen tulisi rohkeasti uudistaa työmarkkinoita.
Tällaisesta puheesta hallitus on varmasti mielissään. Sen sijaan Holmströmin esittämä kritiikki koulutusleikkausten suuruutta ja niiden kohdentamista kohtaan on varmasti nostattanut punaa ministereiden poskille. Holmström jyrisi Helsingin Sanomille viime maaliskuussa myöntämässään haastattelussa näin:
”Erikoisinta on, että rahoitusta karsitaan parhaiten menestyviltä yliopistoilta. Leikkaukset ovat älyllinen loukkaus tiedeyhteisöä kohtaan.”
”Sen sijaan hallituksen ei pitäisi sekaantua siihen, mitä yliopistoissa opetetaan tai mitä tutkimuksessa painotetaan. Yliopistoille kuuluu täydellinen intellektuaalinen autonomia.”
Kuuleeko hallitus paremmin nyt, kun kritiikki tulee nobelistin suusta?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *