Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Laupeudentöitä

Luukkaan evankeliumissa kerrotaan lainopettajasta, joka kysyi Jeesukselta, kuka oli hänen lähimmäisensä, jota hänen tuli rakastaa kuin itseään.
Jeesus vastasi kertomuksella miehestä, jonka rosvojoukko ryösti, pieksi verille ja jätti henkihieveriin. Ohi kulki pappi, mutta hän väisti ja jatkoi matkaa. Samoin teki leeviläinen.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Mutta sitten tuli muuan samarialainen. Hän meni miehen luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen juhtansa selkään, vei hänet majataloon ja piti hänestä huolta. Seuraavana aamuna hän otti kukkarostaan kaksi denaaria, antoi ne majatalon isännälle ja sanoi: ”Hoida häntä. Jos sinulle koituu enemmän kuluja, minä korvaan ne, kun tulen takaisin.”
Kertomuksensa jälkeen Jeesus kysyi lainopettajalta, kuka hänen mielestään oli ryöstetyn miehen lähimmäinen. Lainopettaja vastasi: ”Se, joka osoitti hänelle laupeutta.” Tähän Jeesus sanoi: ”Mene ja tee sinä samoin.”
Olimmepa uskossa tai emme, niin meidän kaikkien olisi hyvä sisäistää tämän kertomuksen opetus. Tuntuu pahalta, kun kristillisyyden varjolla hätää kärsiviä on alettu jaotella hyviin ja pahoihin, tervetulleisiin ja ei-toivottuihin. Tällainen erottelu on kristillisyyden ytimen vastaista, epäeettistä ja julmaa.
Onneksi keskuudessamme on päivä päivältä enemmän laupiaita samarialaisia.

Marja Aarnipuro

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *