Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Median syy?

Harva poliitikko rakastaa mediaa – paitsi vaa­lien alla. Donald Trump ei tosin rakasta mediaa edes vaalikamppailun aikana. Hänen mielestään toimittajat ovat alin elämänmuoto.
Tiedotusvälineillä on tapana kaivella vallankäyttäjien tekemisiä ja verovarojen käyttöä. Milloin syynätään poliitikkojen ja virkamiesten taksikuitteja, milloin alkoholiostoksia. Media tekee ikäviä paljastuksia ja kyselee keskeneräisiä asioita. Ei ihme, että ärsyttää.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Juho Vesan tuoreesta väitöskirjasta Päätöksen­teon avoimuus ja medioituminen Suomessa selviää, että medialla ei juurikaan ole vaikutusta päätöksentekoon, mutta sillä on iso rooli, kun kilpaillaan äänestäjistä.
Tutkimuksen mukaan päättäjät eivät mielellään tuo neuvottelujen yksityiskohtia julkisuuteen, koska julkisuus voi vaikuttaa neuvotteluasetelmiin. Avoimuuden puute vähentää kansalaisten mahdollisuuksia arvioida poliitikkojen toimintaa. Niinpä he ovat keksineet tiedottaa asioista aktiivisesti, mutta niin yleisellä tasolla, että julkista keskustelua ei synny.
Hyvän journalistisen tavan perustana on kansalaisten oikeus saada oikeita ja olennaisia tietoja. Niiden avulla he voivat muodostaa totuudenmukaisen kuvan maailmasta ja yhteiskunnasta.
Toimituksissa ei käynnistetä ajojahteja poliitikkoja vastaan eikä juonita salaliittoja. Työnjako on selkeä: poliitikot tekevät, me kerromme – myös sen, mitä he jättävät tekemättä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *