Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Omassa kuplassa

Seuraatko maailmaa vain omasta Facebook-virrastasi? Poistatko kavereistasi kaikki, jotka ovat eri mieltä? Tapaatko vain samanmielisiä ystäviä? Saatat elää kuplassa.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Digitalisoituneessa maailmassa meidän on täysin mahdollista elää niin, että kuulemme vain sellaisia mielipiteitä, jotka vahvistavat omiamme. Tämä on aikamme ongelma. Iso ongelma.
Presidentti Martti Ahtisaari esitti huolestumisensa asenteiden kiristymisestä 90-vuotiaan Yleisradion juhlaseminaarissa: ”Monen halu ymmärtää ja hyväksyä erilaisuutta on kadonnut.”
Ahtisaaren mukaan aikamme kärsii luottamuksen puutteesta. Kansa ei luota poliitikkoihin eikä ammattiyhdistysliike työnantajiin. Myös media kärsii luottamuksen puutteesta. ”Uutisia haetaan verkosta sen sijaan, että luotettaisiin ammattimaisesti toimitettuihin tiedotusvälineisiin.”
Tämä luottamuksen puute on vaarallista muun muassa silloin, kun ei luoteta tutkittuun tietoon ja tieteen todistusvoimaan. On järkyttävää seurata, miten suusta suuhun ja koneelta koneelle leviää ”terveystietoa”, joka perustuu uskomuksiin. Ihmiset pelaavat uhkapeliä terveydellään.
Kuplassa eläminen on vaarallista, oli se kupla sitten punavihreä, elitistinen, uskonnollinen, paikallinen tai nationalistinen. Kuplassa mielipiteet jyrkkenevät eikä toisenlaista ajattelua suvaita.
Kupla vääristää oman maailman, joten siitä kannattaa pyrkiä ulos vuoropuhelulla ja erilaisiin ihmisiin tutustumalla. Kuplan ulkopuolella elämä on monin tavoin rikkaampaa ja ­onnellisempaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *