Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Pohjoisen tornado

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Tuleva pääministeri Juha Sipilä istuttaa hallituksensa ministerit esikuntineen kesäkuuksi avokonttoriin. Se on ennenkuulumatonta, mutta taatusti hyödyllistä. Haluaisin olla kärpäsenä katossa kuulemassa, mitä ministeriöiden pitkän linjan virkamiehet tornadon tavoin toimivan Sipilän otteista tuumivat.

Sipilä on rakentanut itselleen häkäpönttöauton ja värkkäillyt autotallissaan puisia kakkaroita linjaustensa selventämiseksi. Politiikan ammattilaiset ihmettelevät huuli pyöreänä tätä pohjoisesta tullutta pellepelotonta, joka ei tunnu välittävän vähääkään siitä, miten asiat on ennen tehty. Eikä siitä, mitä muut hänen tekemisistään ajattelevat.

Sipilä tuo politiikkaan uuden johtamistyylin, jota hän itse kuvaili Helsingin Sanomissa huhtikuussa 2012: ”Ihmiset pitää saada innostumaan, ihmisistä pitää saada voimavaroja ja luovuutta esille ja tekemisen pitää olla hauskaa.”

Hallitusneuvotteluissa Sipilän johtamistapa näytti onnistuneen. Televisiokuvissa vilahteli hymyileviä kasvoja, vaikka tiettävästi kabineteissa myös kiristeltiin hampaita kädenväännön ja ärhentelyn lomassa.

Hallitusneuvottelijat näyttivät loppusuoralla myös väsyneiltä, sillä Sipilä vaatii paljon paitsi itseltään, myös muilta. ”Kun lähden johonkin hommaan, teen sitä täysillä”, hän on sanonut. Älkää siis kuvitelko, etteikö leppoisan ulkokuoren alta löytyisi äärettömän määrätietoinen ja koviinkin otteisiin valmis johtaja.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *