Pääkirjoitus: Putinin ja Niinistön tapaamiset ovat myönteinen signaali

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee torstaina, lehden ilmestymispäivänä Savonlinnassa. Hänen on määrä käydä maiden välisiä sekä kansainvälisiä aiheita luotaavia keskusteluja tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Punkaharjulla, seurata Oopperajuhlia ja risteillä Saimaalla. Kremlin mukaan vierailulla kunnioitetaan myös Suomen satavuotiasta itsenäisyyttä.

Tuomas Marjamäki
Tuomas Marjamäki

Edellisen kerran Putin kävi Suomessa viime heinäkuussa Niinistön vieraana Kultarannassa. Maaliskuussa presidentit kohtasivat arktisen neuvoston konferenssissa Arkangelissa. Putin väläytti jopa mahdollisuutta tavata Yhdysvaltain presidentti Donald Trump huippukokouksessa Helsingissä.

Kansainvälisessä politiikassa riittää jännitteitä. Putin on tunnettu kovista otteistaan, ja Krimin kriisin jälkeen muun muassa Venäjän ja EU:n suhde on kiristynyt. Yhdysvaltoja taas johtaa arvaamaton ja epävakaa mies, jonka tarkoitusperistä on vaikea saada selkoa. Nämä kaksi miestä ovat kuitenkin tiukasti länsimaisen vallan kahvassa, ja heidän päätöksillään on maailmanlaajuisesti valtava vaikutus.

Venäjä on Suomen naapuri ja tärkeä kumppani, jonka kanssa on välttämätöntä käydä keskustelua niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Siksi Putinin ja Niinistön säännölliset, vaikka vain symbolisetkin tapaamiset antavat myönteisiä signaaleja. Haluan uskoa, että kädenpuristusten, vilkuttelun, höyrylaivaristeilyjen ja oopperaesitysten lomassa puhutaan erityisesti Suomen kannalta tärkeistä asioista vakavasti, rakentavasti ja selkein sanoin.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *