Sanan voimalla
Sanan voimalla

Samuli Isola: Kumouksia kassissa

Otatko kestokassin vai kierrätyspussin? Kaupan kassalla on käynnissä hiljainen vallankumous, jossa tuontiöljystä valmistettua hajoamatonta muovikassia työnnetään syrjään ekokassien tieltä.

Samuli Isola
Samuli Isola

Uusin askel otettiin maanantaina, kun ympäristöministeriö ja Kaupan liitto solmivat Green deal -sopimuksen EU-pakkausjätedirektiivin mukaisesti muovikassien kulutuksen vähentämisestä. Esimerkiksi S-ryhmä kertoi heti luopuvansa erittäin kevyiden muovipussien ilmaisjakelusta itsepalveluna kassoilla. Kyse on vapaaehtoisuudesta, Euroopassa ollaan tiukempiakin: Ranskassa ei saa enää pakata ruokaostoksia muovikassiin.
Vientimahdollisuuksiakin olisi. Seuratkaapa vaikka Paptic-yhtiötä. Se on kehitellyt puukuitupohjaista kassia. Tänä vuonna vaateketju Seppälä ja monet muut yritykset ovat ottaneet käyttöön Papticin kassin. Myöhemmin yhtiö aikoo lanseerata kotimaisen, puukuitupohjaisen ostoskassin vähittäiskauppaan. EU on jo tukenut yhtiön tietä kohti suuria volyymeja.
Yhtiön johtaja Tuomas Mustonen näkee ekologisissa kasseissa mahdollisuuksia, jopa uutta bio- ja kiertotalouden menestystuotetta, mutta penää kaupalta ja valtiolta rohkeutta. ”Pelkät markkinavoimat ja vapaaehtoisuus eivät tätä ratkaise. Kuluttajat, erityisesti nuoret, vaativat muutosta. Kassimäärän vähentäminen on hyvä asia, mutta tarvitsemme kasseja jatkossakin. Nyt olisi paikka kotimaiselle menestykselle.”

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *