Sanan voimalla
Sanan voimalla

Samuli Isola: Koko maailma on lähtenyt vastustamaan tupakkaa

Oli aikoja, kun kehtolauluissakin alkusointuun saatiin mahtumaan tuu tuu tupakkarulla. Oli aikoja, jolloin kunnan virkamiehen huoneessa ei nähnyt puhujaa sankalta tupakansavulta. Oli aikoja, jolloin tyylikästä nuorta ei voinut tavata koulun takapihalla ilman röökiä suupielessä.

Samuli Isola
Samuli Isola

Tupakka painuu nopeasti hylättyjen nautintoaineiden hautausmaalle. Syykin on selvä: tupakkaa vastaan on lähtenyt koko maailma. Jopa hurjiin tuottamuskorvauksiin aiemmin tuomitut tupakkayhtiöt korostavat tupakan myrkyllisyyttä.
Syy tupakkasodalle on selkeä. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi kuuden miljoonan ihmisen kuolevan vuodessa tupakkaan. Suomikin on ollut asiassa aktiivinen ja aikoo tehdä maasta tupakattoman vuoteen 2030 mennessä. Toimenpiteet ovat vaihdelleet käytön kieltämisistä myyntilupien koviin hintoihin ja valistuksesta tupakoinnin käytön lopettamisen tukemiseen. Ja tahti kiihtyy.
Suomessa tupakointi vähenee etenkin nuorten keskuudessa. Tuoreen tutkimuksen mukaan lukion ensimmäisen ja toisen luokan oppilaista enää alle kuusi prosenttia tupakoi päivittäin. Määrä on puolittunut viidessä vuodessa, ammattikouluissakin kymmenellä prosenttiyksiköllä.
Tätä vauhtia tavoite savuttomasta Suomesta saavutetaan etuajassa. Ja moni täysin turha kuolema ja terveyshaitta jää Suomessa kokematta. Sanoiko joku vielä, että kaikki säätely ja normien tekeminen on tyhjänpäiväistä hyysäystä?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *