Sanan voimalla
Sanan voimalla

Samuli Isola: www.omanimi.fi

Maanantaina 5.9.2016 klo 10 tehtiin Suomen verkkohistoriaa, kun Viestintäviraston näpeissä olleet fi-päätteiset verkko-osoitteet vapautettiin yleiseen myyntiin. Fi-verkkotunnukset ja niihin liittyvät palvelut hankitaan nyt verkkotunnusvälittäjältä, ja Viestintävirasto seuraa teknistä toimivuutta, valvoo laatua ja ylläpitää rekisteriä.
Uudistuksen ehkä kiintoisin ja tavallista ihmistä koskettavin osa on se, että sen myötä kuka tahansa voi nyt vapaasti hakea fi-päätteisiä verkkotunnuksia.

Samuli Isola
Samuli Isola

Sinultakin on nimittäin uudistuksen myötä poistunut jokamiehenoikeus omasta nimestäsi muodostettuun verkkotunnukseen. Etu- ja sukunimi-verkkotunnuksia voi jatkossa hakea kuka vaan vapaasti.
Taustalla on domainien määrän paisuminen ja viranomaisten keskittyminen valvontaan. Seurataan yleismaailmallista ja naapurimaiden esimerkkiä.
Ei, tämä ei ole paniikin paikka, mutta kysymyksiä se herättää. Erityisesti julkkisten keskuudessa. Periaatteessa kuka vain voi nyt varata heidän nimellään fi-osoitteen, jos he eivät ole sitä itse jo tehneet. Tai jos he eivät esimerkiksi ole Suomen kansalaisia.
Mitä matti- ja maijameikäläisen pitäisi tehdä?
Voit ostaa nimesi mukaisen verkkotunnuksen verkkotunnusvälittäjältä ja jättää nettisivut tekemättä. Hinta ei ole kova, muutama kymppi vuodessa. Tai olla tekemättä mitään, jos et tahdo omistaa verkkodomainia. Ja olet valmis hyväksymään, että nimelläsi voi joskus olla verkkosivusto, jonka sisältöön et voi vaikuttaa. Muussa tapauksessa mene Viestintäviraston sivuille ja seuraa ohjeita. Kenties verkkonimesi on vielä vapaana.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *