Toimituspäälliköltä: Lempiaiheita

samuli_isola1

Tinder-häät, eron jälkeen näen selvemmin -kolumnit, joissa ei tahdota enää miestä arkea sotkemaan, USA:n korkeimman oikeuden äänestyspäätös, lemmenlukot sillankaiteissa, jasmiiniyörunot Intiasta, sateenkaaria facebookissa, polyamoriaa, rakkaudettomuutta, vuosikymmenten liittoja, Paavi Franciscuksen rakkauden teologiaa. Mikael Jungnerin rakkauskirje naiselle Avun rakkausnumerossa.

Rakkaus, sen puute, sen ihanuus, sen lukuisat muodot pyörittävät maailmaa yhtä varmasti kuin pallomme pyörii. Vakautusmekanismien ja teknologiavyöryn maailmassa rakkaus on ymmärrettävä asia, ihmisille kuuluva inhimillinen tekijä. Mutta kuinka kauan? Kun koneille on kehitetty superälyä, seuraava askel on saada ne toimimaan epärationaalisesti, hölmösti, oikkujen ohjailtavina. Miten käy ihmiskunnalle, kun koneetkin oppivat käsittelemään moraalisia kysymyksiä, kokemaan tunteita, pelkoa, rakkauttakin? Tätä kysyy suomalaisen Kaj Sotalan tutkimusprojekti, jolle maailman kuumimpiin yritysjohtajiin kuuluvan Teslan toimitusjohtaja Elon Muskin instituutti tarjosi juuri rahoitusta.

Ihana rakkaus on myös politiikan ja vallankäytön välineistä käyttökelpoisimpia. Ihmiskunnan sitkeimmät kiistat koskevat liian usein sitä, kenellä on oikeus rakastaa ja solmia rakkautensa sinetiksi liitto. Ja kenellä on oikeus arvioida tai tuomita sitä toisen ihmisen puolesta.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *