Sanan voimalla
Sanan voimalla

Toimituspäälliköltä: Metsään mennään

Avun luontotoimittaja Juho Rahkonen huokaili maailmanmenoa ja mietti, onko mikään asia mennyt kymmenessä vuodessa parempaan suuntaan. Hetken mietittyään hän lopulta keksi: Suomessa on nykyään enemmän kansallispuistoja!

Tuomas Marjamäki
Tuomas Marjamäki

Niinpä onkin. Lukumäärä on tarkalleen 39. Kansallispuistoja on ympäri maata – pohjoisin Lemmenjoella ja eteläisin Tammisaaressa. Vanhimmat perustettiin 78 vuotta sitten, tuorein tulokas Teijo liittyi mukaan viime vuonna. Tänä vuonna Apu esittelee kansallispuistoja vuosikalenterinsa kuvissa sekä lehdessä kerran kuussa luontojuttupaikalla.
Kansallispuistojen hienouden ymmärtää vasta niissä käydessään. Hiljattain ajoin kahdeksanvuotiaan poikani kanssa pääkaupungin ruuhkien läpi Espoon Nuuksioon yhdeksi yöksi telttailemaan. Laskevan auringon ihailu erämaalampien äärellä sai kiireisen työviikon unohtumaan, ja trangialla keitetty kahvi sekä rasiaan pakatut eväsleivät maistuivat ulkoilmassa aivan erilaiselta kuin kotisohvalla.
Poika ihmetteli, että eikö puistoon tosiaan ollut pääsymaksua ja että siellä sai yöpyäkin ilman eri lupaa. Hämmästys oli aiheellista: lapsi on tottunut siihen, että vähän joka paikassa kaivetaan kuvetta kivojen asioiden tekemiseksi.
Monessa muussa maassa vapaa retkeily ei ole mahdollista tai yhtä turvallista. Matka lähimpään kansallispuistoon ei ehkä sinullakaan ole pitkä. Kansallispuistoverkosto on niin tiheä, että ruuhka-Suomessakin asuvat pääsevät halutessaan nopeasti luonnon helmaan rauhoittumaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *