Sanan voimalla
Sanan voimalla

Tuomas Enbuske: Frank Sinatra oli väärässä

Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen möyrii Helsingin tuomiokirkon portailla. Hän on pukeutunut pelkkään vaippaan. Ympärillä porukka ruoskii Tynkkystä ja ääniraidalla rukoillaan, että ruotsin kielen opiskelu olisi vapaaehtoista.

Tuomas Enbuske
Tuomas Enbuske

Whaaaat? Näky pysäyttää ja aiheuttaa vad-efektin. Kirkon portaat herättää pyhyyden tunteita jopa maallistuneessa. Ja vaipassa olevan miehen ruoskiminen on joko erikoisempi seksuaalifantasia tai nössöjen versio Jumalan teatterista.
On tämä ainakin erilaista poliittista viestintää kuin perinteiset kunnallisvaalimainokset, joissa ehdokas seisoo huonosti istuvassa puvussa latteuksia luetellen. Siksi jo sadatuhannet ihmiset ovat nähneet videon. Tynkkynen on varmasti innoissaan.

Mutta mikä se viesti olikaan? Politiikka esitetään jaloimmillaan ideoiden kamppailuna. Osallistujien on valehdeltava, ettei valta kiinnosta, vaan asioiden edistäminen. Tämä siksi, että politiikka on vallansiirtoa alamaisilta harvoille. Haastattelussa ei kuulu myöntää esimerkiksi ministeripostin halajamista. Paavo Väyrynen on piristävä poikkeus, sillä hän on rikkonut koodia ja kertonut avoimesti haluavansa ministeriksi.
Vallassa pysyäkseen jokainen puolue ja henkilö tarvitsee puolustettavia. Jos niitä ei ole, tarvitaan hyviä vihollisia. Kokoomuslaiset tarvitsevat byrokratiaa ja veroja, joista voi valittaa. Se antaa äänestäjälle harhan, että ilman ”holhoamista” oltaisiin menestyneempiä. Demarit tarvitsevat nostalgikkoja, jotka luulevat, että asiat olivat ennen paremmin. Vasemmistoliitto tarvitsee köyhiä, joten sen ei kannata edes yrittää poistaa köyhyyttä, joka poistuisi vain enemmällä markkinataloudella. Ympäristöajattelusta taas on tullut niin valtavirtaa, että vihreät tarvitsevat vihollisekseen huonosti pukeutuvat perussuomalaiset.
Perussuomalaisten viholliset taas ovat siellä sun täällä. Maahanmuuttajat ovat klassisesti olleet persujen omaisuutta, mutta se ei vihollisryhmänä tunnu Suomessa riittävän samalla tavalla kuin vaikkapa Ruotsissa ruotsi­demokraateille. Siksi hyvä vihollinen ovat myös 100 vuotta vanhojen kielikiistojen suomenruotsalaiset.
Suurella osalla suomalaisista ei ole tunnesidettä ruotsinkielisiin. Monella on lähinnä hieman kielteinen tunne siitä, ettei ruotsia tullut opittua koulussa. Ruotsin kielen opiskelu nykyisessä, laajassa muodossa ei tunnu toimivan. Jos se toimisi, esimerkiksi nykyinen pääministeri todennäköisesti osaisi ruotsia. Kolmen suuren hallituspuolueen puheenjohtajista sitä osaa jotenkuten paradoksaalisesti vain persujen Soini.

Miksi Frank Sinatra sitten on väärässä? Hänenhän väitetään sanoneen, että on ihan sama mitä julkisuudessa kirjoitetaan, kunhan nimi on oikein. Valitettavasti tämä ei ole totta. Se, että joku asia saa huomiota, ei tarkoita, että se edistäisi itse asiaa. Aika harva tolkun ihminen loppujen lopuksi haluaa samastua biseksuaaliseen helluntailaiseen entiseen BB-tähteen, joka kierii kirkon portailla vaipassa.
Siksi Tynkkysen video on parasta mahdollista mainosta ruotsin kielen puolesta. Tämä ei tietenkään Tynkkystä haittaa, sillä sen tarkoitus on edistää vallassa pysymistä, ei itse asiaa. Suurin kammottavuus perussuomalaisille olisi, jos ruotsin kieli poistuisi oikeasti vihollisten joukosta. Siksi video ei sitä haluakaan.
Eikä se alkuperäisen sitaatin sanoja sitä paitsi ollut Frank Sinatra. Kuten useimmissa sitaateissa, niiden sanoja on aivan joku muu kuin yleisesti muistetaan. ●

Kommentit (1)

  1. Anna Rosa Lappalainen

    ”Mutta miksi Hillary Clintonia vihataan niin isosti Yhdysvalloissa. Jos tarkkailee hänen historiaansa, voi sanoa, että ihan syystä. ”… kirjoittaa Enbuske Iltalehden kolumnissaan. Kyllä samaa logiikkaa voi löytää Suomalaisten ruotsinkielen suhteesta… Valitettavasti historia opettaa sen, että historiaa ei voi pyyhkäistä pois että läpsytetään käsiä yhteen ja sanotaan, että unohdetaanpa menneisyys ja aloitetaan puhtaalta pöydältä (ja sanojahan on yleensä aina se, joka tilanteesta sitten hyötyy…).

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *