Sanan voimalla
Sanan voimalla

Tuomas Enbuske: Kun ihmisiin luotetaan, heillä on tapana toimia luottamuksen arvoisesti

Terrorismi, huumeongelma, raiskaukset. Kuvittele pahin tiedossasi oleva ongelma. Kaikkeen on ratkaisu. Tämä kaikki on vain salattu sinulta.
Huumeongelma? Ratkaistu! Kunhan joka ainoa suomalainen pakotetaan antamaan virtsanäyte. Joka maanantai annettavasta näytteestä löydettäisiin jo teini-iässä pilven pössyttelijät, puhumattakaan heroinisteista. Kaikki huumeidenkäyttäjät pantaisiin heti vankilaan. Heti.

Tuomas Enbuske
Tuomas Enbuske

Tosin pian ei juuri tarvittaisi vankiloita, sillä rikokset voi ehkäistä. Joka ainoaa suomalaista puhelinta voisi kuunnella etukäteen. Eikä pelkästään kuunnella puheluita, sillä älypuhelimen saa myös toimimaan mikrofonina.
NSA tekee tätä jo nyt. Mutta sitä ei kiinnosta pikku-Suomen pikkurikollisuus, vaan Yhdysvaltain turvallisuus. Ja ne paikat, joissa ihmiset eivät käytä puhelinta, voisi helposti mikittää. Joku kuuntelisi jokaisen kaikki jutut etukäteen.
Raiskaukset saisi estettyä miesten – ja miksei naisten sekä muunsukupuolistenkin – älykalsareilla. Jokaisella olisi jalassaan siveysvyöt, jotka saisi pois vain, kun mies ja nainen yhteisymmärryksessä ilmoittaisivat valvontakeskukselle, että nyt molemmilla tekee mieli.
Kiistatapauksissa kaiken voisi katsoa kuvanauhalta, koska jokaisessa kodissa olisi kamera. Sellaiset eivät maksa nykyään kuin muutaman euron, kysykää vaikka Axl Smithiltä konsultaatiota.

Emme tietenkään tee noita ääliömäisyyksiä, koska olemme päättäneet elää avoimessa yhteiskunnassa. Sen hinta on, että ikäviä asioita saattaa tapahtua. Tosin niitä tapahtuu yllättävän vähän. Kun ihmisiin luotetaan, heillä on tapana toimia luottamuksen arvoisesti.
Suomalainen vasemmisto puolustaa, aivan oikein, yksilönvapautta: sivistysvaltion perusajatusta, että ihminen on syytön eikä sitä ennen tilivelvollinen poliisille. Mutta logiikka loppuu, kun päästään vasemmiston mielestä pahimpaan rikokseen, rikastumiseen ja osakkeiden omistamiseen. Puhun hallintarekisteristä, jota vasemmisto ja persut liikuttavan yksimielisesti vastustavat.
Tässä ei ole mitään ihmeellistä, sillä molemmat, vasemmisto ja persut, ovat kollektivismin kannattajia ja liberalismin vastustajia. Molempien mielestä valtio tietää paremmin, miten ihmisen pitäisi elää.
Yhtäkkiä vasemmistolle kelpaa selitykseksi hallintarekisterin vastustamiseen se, että poliisi ja verottaja vastustavat.
Totta kai vastustavat. Persujen osalta vielä ymmärrän tämän, sillä puolueessa luotetaan poliisiin ja kuriin. Vasemmisto taas kritisoi poliisia usein, mikä terveessä yhteiskunnassa onkin hyvä juttu. Jos poliisilla olisi nyt esimerkiksi rajaton oikeus kuunnella puhelimiamme, ja siltä oltaisiin ottamassa oikeus pois, poliisi vastustaisi sitä.
Totta kai valtio haluaa kontrolloida meitä. Nykyisessä Stasi-Suomessa kuka tahansa voi katsoa, mitä osakkeita kuka tahansa omistaa. Tämä ei millään tavalla estä sitä, että oikeat konnat piilottavat rahansa edelleen ulkomaille.

Oikeastaan koko asiasta puhutaan väärinpäin.
Suomalaisilla on tällä hetkellä hallintarekisteröintikielto. Se ei tälläkään hetkellä koske ulkomaalaisten osakeomistuksia Suomessa tai suomalaisten osakeomistuksia ulkomailla. Syyttömyysolettama ei tunnu kiinnostavan ketään.
Hallintarekisteröinti vähentäisi hieman avoimuutta, mutta terveessä valtiossa kansalaiset eivät olekaan tilivelvollisia valtiolle. Ja jos jotain rikosta epäillään, valtio saisi uudessa laissa edelleen tiedot epäillyistä talousrikollisista pankeilta.
Osakkeenomistaminen on Suomessa epäilyttävää. Suomalaiset omistavat tosi vähän osakkeita, ja kaikkien rahat ovat kiinni ylihintaisissa asunnoissa. Tämä on yksi syy asumisen kalleuteen Suomessa.

Kommentit (2)

  1. pjt

    Järjen ääni. Koohotus aiheesta on käsittämätöntä ja suurin osa jotain mieltä olevista ei tunnu tietävän asiasta edes alkeita.

  2. Kari-setä

    Mietin otsikon perusteella onko aiheena perustulo vai hallintarekisteri.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *