Sanan voimalla
Sanan voimalla

Tuomas Enbuske: Tomi Metsäketo puhuu höpöjä ja yrittää Kevin Spaceyn taktiikkaa

Hollywood-supertähdellä Kevin Spaceyllä ja suomalaisella laulajalla Tomi Metsäkedolla on yhteistä. Kumpaakin usea ihminen on syyttänyt seksuaalisesta ahdistelusta, ja kumpikin on menettänyt merkittäviä töitä. Kumpaakaan ei ole tuomittu vielä mistään. Mutta suurin samankaltaisuus on yritys siirtää huomio pois omista mokista ja muuttua muka itse uhriksi ja ajojahdin kohteeksi.

Tuomas Enbuske
Tuomas Enbuske

Miesnäyttelijä syytti Kevin Spaceyn ahdistelleen häntä hänen ollessaan vasta 14-vuotias lapsinäyttelijä. Spacey vastasi tähän oudolla tiedotteella. Hän sanoi, ettei muista tapausta, mutta oli järkyttynyt syytöksistä ja pyysi niitä anteeksi. Mutta nyt päästään viestinnälliseen virheeseen. Spacey tuli samassa tiedotteessa kaapista. Hän ei ole aiemmin ikinä puhunut julkisesti homoudestaan.
Miksi? Siksi, että Spacey yritti tällä tehdä kaapista ulostulostaan niin ison uutisen, että se hautaisi alleen alkuperäisen uutisen seksuaalisesta ahdistelusta. Koska homojen oikeuksia on poljettu Yhdysvalloissakin vuosikausia, Spacey yritti ängetä itsensä uhrin lokeroon. Epätoivoinen yritys toi ainoastaan kusta snorkkeliin, sillä USA:n homoyhteisö suuttui. Spacey yritti piilottaa mahdolliset rikoksensa sateenkaarivarjon alle. Pikku hiljaa alkoi paljastua lisää ja lisää vastaavanlaisia ahdistelutapauksia, ja Hollywoodin huippunäyttelijä menetti lähes kaikki tulevat työnsä.

Suomessa taas Tomi Metsäkedon ahdistelukäyttäytymisestä oli keskusteltu jo pitkään Facebookin suljetussa ryhmässä, jossa tosi moni nainen ilmoitti Metsäkedon ahdistelleen häntä. Kyse ei siis ollut mistään yhden katkeran ex-heilan sanasta sanaa vastaan, vaan lukuisista naisista. Uutinen tästä tuli, kun 7 päivää -lehti julkaisi usean Metsäkedon ahdisteleman naisen haastatteluja. Eikä kyse ollut mistään viattomasta, vaan esimerkiksi alkoholin tarjoilusta alaikäisille ja vonkaamisesta. Useat naiset kertoivat myös omilla kasvoillaan ja nimellään ikäviä tarinoita.
Metsäketo sai ensin potkut MTV3:n suositusta Tähdet tähdet -ohjelmasta ja sen jälkeen Mamma Mia -musikaalista. TV-ohjelmassa esiintyminen ei sinänsä ole mikään normaali työsuhde, vaan esiintyjiä voidaan peruuttaa. Samalla tavalla Axl Smith menetti tv-työnsä, vaikkei häntä ollut vielä silloin tuomittu rikoksesta. Metsäketo oli käyttäytynyt naisia kohtaan ällöttävästi.
Mitä tekee Tomi? Yrittää samaa temppua kuin Kevin Spacey. Metsäkedosta julkaistiin Iltalehdessä valkopesuhaastattelu. Siitä saa kuvan, että täysin viaton Tomi on julman ajojahdin kohde. Tarinan pahis onkin toimittaja Maria Veitola.
Olen itse asianomainen, koska olen töissä samassa tuotantoyhtiössä ja teen ohjelmaa Veitolan kanssa. Mutta siksi myös tiedän, mitä kulissien takana on tapahtunut.
Koska Maria Veitola on etsinyt ohjelmaamme haastateltaviksi Metsäkedon uhreja, tämä on Metsäkedon mielestä merkki jostain kummallisesta ajojahdista. Uhrien etsiminen on normaalia journalistista työtä, jopa hyvän journalistin velvollisuus. Metsäketo myös vihjaa, että hänen potkujensa taustalla oli Maria Veitola.
Tämä on katkeran, potkut saaneen ihmisen viimeinen oljenkorsi. Manipuloivilla ihmisillä on vain tapana etsiä joku syyllinen eikä nähdä malkaa omassa silmässään. Olin itse mukana samoissa kokouksissa ja tiedän, ettei Veitola ole tehnyt mitään Metsäkedon potkujen edistämiseksi. Hän on vain tehnyt työtään hyvänä journalistina ja hankkinut taustatietoa Metsäkedon uhreista. Ja näitä uhreja todella on ollut. Parhaiten Metsäketo olisi turvannut selustansa huolehtimalla, ettei uhreja olisi.
Uhriutumisstrategia oli ehkä mahdollinen vanhassa maailmassa, jossa keski-ikäiset miehet hallitsivat julkisuutta ja huusivat aina viimeisen sanan, koska päätoimittivat ja omistivat mediat. Onneksi se aika on ohi.

Maria Veitolalta kipakka vastaus Tomi Metsäketo -kohuun: Vaientamisen kulttuuri on vahvaa

Kolumnia muokattu 17.11. kello 12.16: lisätty linkki Metsäkedon vastineeseen:

Tomi Metsäkedon vastine kolumniin.

Kommentit (22)

 1. joo

  Pitää muistaa että kyse on viihdeteollisuudesta jossa pyörivät isot rahat. Aina pitää lynkata joku että lehdet myyvät ja ohjelmille riittää katsojia.

 2. Heidi

  Pitää minusta myös muistaa, että seksismi ei ole esimerkiksi vain jossain Slush-tapahtumassa esiintyvä asia, vaan se on vuosien saatossa rakentunut ja tullut tietyn ryhmän sisällä hyväksytyksi ja sitten joku uhri rikkoo kaavaa sanoessaan, että tämä ei ole ok. Ja kaikki tietyllä tavalla tietävät, että mikä se kaava siinä ryhmässä on ollut vuosikausia… Ja järjestyksenvalvojat jossain slush-tapahtumassa eivät poista alan sisällä olevaa mallia. Idea on sama kuin ajateltaisiin, että järjestyksenvalvojat Oscar-juhlissa poistavat alalla esiintyvän seksismin.

 3. Jaska

  En ole Enbusken kanssa kaikista asioista samaa mieltä, mutta tässä asiassa kyllä. Erikoista on se, kuten Enbuske kertoo, että se joka on syypää, tahtoo vierittää syyn muitten niskoille. Tomi Metsäketo on itsekin julkisesti kertonut, että hänellä on ollut ongelmia näiden asioiden kanssa. Spaceyn sanomisia ja puolustuspuheenvuoroja en ole tarkkaan seurannut. Metsäketo on näin sanomalla myöntänyt, että ylilyöntejä on ollut ja että on aika tehdä parannus. On ihan oikein, että Tähdet tähdet -ohjelmassa esiintymiset loppuivat. Onpahan siitä ainakin se hyöty, että Tomi Metsäkedolla on ollut aikaa miettiä tekosiaan.

 4. maria

  Tuomas ei ole yhtään maalaisjärkinen . Ei kuulu kirkkoon ym .

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *