Sanan voimalla
Sanan voimalla

Tuomas Enbuske: Trumpin ensimmäinen fiksu päätös

Donald Trump ei vielä ole Yhdysvaltain presidentti. Silti hänen rasistiset, sovinistiset, markkinatalousvastaiset ja lähes kaikkia vähemmistöjä pilkkaavat kommenttinsa ovat jo nyt saaneet aikaan suurta vahinkoa.

Tuomas Enbuske
Tuomas Enbuske

Tällä viikolla laatulehti Washington Post paljasti oudon uutisen. USA:n entinen YK-suurlähettiläs John Bolton oli vahvoilla Trumpin ulkoministeriksi ja häntä pidettiin yleisesti pätevimpänä. Boltonia ei kuitenkaan valittu. Trumpin sisäpiirilähde paljasti syyn Boltonin sivuuttamiseen olleen se, että Donald Trump ei tykännyt Boltonin huomiotaherättävän tuuheista viiksistä. Osa Trumpin avustajista on sanonut omalla nimellään ja julkisesti, että Trumpille on tärkeää, miltä poliitikot näyttävät.

Vaikka yliminäni ei tietenkään hyväksy noin pinnallista valintaperustetta, alhaisimmat vaistot sisälläni sanovat, että miehissä, joilla on viikset, on lähtökohtaisesti jotain epäilyttävää. Olen siis viiksirasisti. En pitänyt edes siitä välivaiheesta, jolloi hipstereillä oli ”ironisia” viiksiä. Ainoat tyypit, jotka saavat minulta viiksensä anteeksi, ovat Nalle Wahlroos ja Kauko Röyhkä. Ja tämä yksinkertaisesti siksi, että he ovat Suomen kaksi cooleinta tyyppiä.
Toisessa karva-asiassa Donald Trump sen sijaan on väärässä. Hän vihaa myös kokopartaa. Olen tietysti jäävi, koska minulla on kokoparta. Kohdallani se johtuu siitä, että haluan peittää sen, että ilman partaa näyttäisin isolta vauvalta.
Trumpin lähipiirissä ei ole ketään, jolla olisi parta. Tämä on outoa, sillä parta kertoo aggressiivisuudesta, siis juuri siitä, minkä avulla Trump sai huijattua itselleen maailman korkeimman viran.
Useat tutkimukset osoittavat, että sekä miesten että naisten mielestä parta antaa kuvan miehestä vanhempana, vahvempana ja rohkeampana. Kun ensimmäisen kerran kasvatin parran, eräs kuuluisa naiskansanedustaja pilkkasi sitä eräissä bileissä päin naamaa. ”Leikkaa nyt toi kamala eläin pois kasvoiltasi”, hän sanoi. Se oikeastaan innotti pitämään partaa siitä lähtien. Kuvitelkaa miespoliitikko sanomassa samaa naisten ulkonäöstä.
Ennen diktaattoreilla oli viikset, viime vuosina pitkä parta. Vuosi 2016 oli suuri tappion vuosi kokoparralle. Yksi kuuluisimmista vallankumousjohtajista, parrastaan tuttu Fidel Castro menehtyi. Toinen menehtyjä oli muusikko Leonard Cohen. Cohen saapui Kuubaan isoin odotuksin vuonna 1961. Kuten sen ajan älyköillä oli tapana, hänkin ihaili kommunismia.
Cohen joutui Kuubassa ongelmiin, eikä suostunut sopeutumaan diktatuuriin. Cohen myös kyllästyi kuuntelemaan paikalla olleiden länsimaisten vasemmistolaisten propagandaa, joten mitä hän teki kostoksi? Hän meni hotelihuoneeseensa ja leikkasi pois vallankumouspartansa.

En pidä ihmisten ulkonäköpilkasta, mutta yksi musta piste Trumpilla on. Jos parran ja viiksien hyväksyminen on hänelle niin hankalaa, miksi ihmeessä sitten avoimen ulkonäkökeskeinen multimiljardööri, jolla olisi varaa maailman parhaisiin partureihin tai vaikka hiussiirtoihin, pitää päässään kummallista linnunpönttöä?
Trumpin kaljunpeittely nimittäin paljastaa sen, että hän yrittää huijata meitä. Ja epäonnistuu. Ihminen, joka peittää kaljunsa noin törkeästi, salailee jotain muutakin, ja sitä paitsi pitää meitä muita tyhminä. Hänhän ajattelee, että meidän pitäisi ajatella, että ”hei, tuossa tulee mies, jolla on tukka”. Mutta emme me sokeita ole.
Hyvää uutta vuotta kaikille. Viiksekkäille, parrakkaille ja ennen kaikkea niille miesoletetuille, joille parta ei kasva. ●

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *