Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Ahdistava rasismi

Mökillä on ihanaa, varsinaissuomalainen maisema on tähän vuodenaikaan maailman kaunein. Mutta sitten avaan somen, ja ahdistus hyökkää päälle. Tänään se tuli nuoren varusmiehen videosta, jossa hän kertoo, miten aikuiset miehet solvaavat häntä joukkoliikennevälineissä. Siis suomalaista poikaa, joka on valmis puolustamaan tätä maata. En tajua.

Saksassa tehtiin vastaikää ratsioita nettivihapuhetta levittävien kansalaisten koteihin. Suomessa ei tehdä yhtään mitään. Rasismi ja vihapuhe ovat kuin happosade tai ydinlaskeuma, joiden on annettu pilata tämä maa. Rasismi ei uhkaa minua tai läheisiäni henkilökohtaisesti, silti on turvaton olo. Rasismia ja kasvavaa vihaa ei ole tuomittu ylemmiltä tahoilta mitenkään. Nuoret ihmiset kirjoittavat blogeissaan, että tuntuu siltä kuin 1930-luku olisi palannut, silti esimerkiksi ulko- ja pääministeri vain lässyttävät (Hanna Räty tiivistää oleellisen täällä).

Näyttökuva 2016-07-17 kello 17.00.27

Koska rasistisia vihapuheita ei ole mitenkään suitsittu kenenkään toimesta, ne johtavat varmasti ennen pitkää väkivaltaan. Olen myös varma, että rasismia seuraa viha vähän ketä tahansa kohtaan. Toki seksuaalivähemmistöt ovat jo saaneet osansa, mutta eiköhän sama porukka ala pian vainota myös vammaisia.

Irvokasta kyllä, nykyään tekee melkein mieli ihailla alkuperäisiä natseja siksi, että he sentään sanoivat rehdisti olevansa natseja ja rasisteja. Suomalaiset rasistivat rinnastavat tietyt kansalaiset sukujuurten perusteella ulosteeseen ja kirkuvat sitten hysteerisinä, että on kunnianloukkaus sanoa heitä rasisteiksi.

Kiinnostava yksityiskohta on, että sitä mukaa kun viimeiset holokaustin kokeneet alkavat kuolla pois, rotu- ja juutalaisviha tuntuu leviävän kuin metsäpalo eri puolilla maailmaa.

Näyttökuva 2016-07-17 kello 17.01.46

Viime aikoina olen lukenut käsitteestä Schwarze Pädagogik, englanniksi poisonous pedagogy. Termiä käytti kai ensimmäisenä kasvatusasiantuntija Katharina Rutschky vuonna 1977, sen jälkeen teemasta on kirjoittanut esimerkiksi Alice Miller. Schwarze Pädagogik -termillä tarkoitetaan kasvatusta, joka vahingoittaa lapsen sielunelämää ja vaikuttaa pahimmillaan lopunelämää. Miller näkee suoran syy-seuraus-yhteyden 1800- ja 1900-lukujen vaihteen saksalaisten kasvatusihanteiden ja maailmansotien välillä. Kasvatuksen pääpyrkimys oli luoda tottelevaisia kansalaisia, jotka olivat sitkeitä ja rohkeita, ja joilla ei ollut halua kyseenalaistaa auktoriteetteja tai ajatella liian itsenäisesti.

Millerin mukaan Hitlerin valtaannousu ja suosio johtuivat juuri Schwarze Pädagogikista. Ihmiset oli nujerrettu kunnioittamaan auktoriteetteja ja toisaalta lapsille oli aiheutettu sielullista vahinkoa. Kansalaisen tärkein rooli oli maanpuolustuksessa. (Millerin teoriaa on myös kritisoitu liian yksioikoisena.)

Schwarze Pädagokista lukeminen sai miettimään, mikä suomalaisessa kulttuurissa ja kasvatuksessa on aiheuttanut militantin rasismin lisääntymisen. Meidän pitäisi miettiä, miksi suomalainen asenneilmasto on muuttunut niin julmaksi ja karuksi, miksi moni uneksii teurastavansa kanssaihmisiä, miksi niin monen mielestä on ok pilata kaupunkiympäristö huutelemalla tuntemattomille törkeyksiä ja jopa uhkauksia.

Minulle rasistinen ja homofobinen vihapuhe ei ole hassua tai höperöä. Se aiheuttaa oikeasti ahdistusta, alakuloa ja turvattomuuden tunteen.

Kommentit (11)

 1. mika satta

  Ehkapa osa ihmisista on kyllastynyt, etta lupaa kysymatta, on maahan otettu ihmisia, joista suurinta osaa taytyy elattaa veronmaksajien kustannuksella, jotka viela kymmene maassaolovuoden jalkeen eivat osaa suomea, vaan tarvitsevat tulkkausapua, jonka maksaa veronmaksaja, yh-muslimiaidit, jotka ovat koko ajan raskaana samalle miehelle, yhdistysten tukirahojen vaarinkaytto, etusija asuntojonossa, ”positiivinen” diskriminointi jne. ja jne.

  • laurahonkasalo

   Ja tämä oikeuttaa murhafantasioihin, vertaamaan ihmisolentoja ulosteeseen ja haukkumaan täysin viattomia nuoria kadulla?

 2. Tuire

  Sanottakoon että ylempi ajatus ja kyllästyminen on suurimmalla osalla varmaan syy miksi heidät luokitellaan rasistiksi. Et saa enää olla jotain mieltä siksi että muutama törppö huutelee ja uhkailee. Mietin tässä juuri että minutkin on jo lokeroitu valmiiksi jos avaisin suuni siitä mitä mieltä olen näistä asioista..joten kyllä tämä kaikki toimii molempiin suuntiin… esim et saa enää ajatella että jokin on luonnotonta.. ilman että olet homofobinen.. et saa enää tuntea närkästystä maamme menosta ilman että olet rasisti.. kyllä se loukkaa minua jonkin verran. Ja minä en kaduilla huutele tai ketään uhkaile.. silti minut lokeroitaisiin heti jos avaisin suuni.. tuo oikeutus fantasioihin ym.. sellaiset kuuluu suljetulle osastolle ja uhkailijat vankilaan… ei se ole oikeutettua millään tapaa… mutta ei ole meidän muidenkaan haukkuminen ja ala-arvostaminen.

 3. Realisti

  Niin, jos haluaa ahdistua toisten ajatuksista ja tekemisistä, niin kyllä maailmassa ahdistuksen aiheita löytyy. Jos haluaa tulkita sen mitä somessa näkee, jonkulaisesksi yeiseksi mielipiteeksi tai läpileikkaukseksi kansasta ja kansan mielipiteistä, elää pikkuisen tynnyrissä -SOMEtynnyrissä. Kaikki ei vielkään ole ja elä siellä somessa.
  Maailma on turvallisempi paikka olla ja elää kuin koskaan, mutta me velliperseet joilla on liikaa aikaa jaksetaan etsiä katastrofeja kaiken aikaa -kun tokihan niitä löytyy tänä aikana jolloin kuka hyvnsä saa mielipiteensä esiin muutamassa sekunnissa hyvinkin laajalti -koska SOME. Viis siitä, että edelleenkään kaikki ei edes ole siellä, saati että kuvittelisivat oman Face-fiidin olevan se läpileikkaus yleisestä maailmanmenosta…
  Ja kyllä, laurahonkasalo, kyllä ihmisellä joka elää puutteessa on monenlaisia fatasioita -ennen niitä ei kerrottu ääneen. Nykyään kerrotaan -koska SOME, jossa se on helppoa, ja josta melko varmasti lytyy joku samaa kokenut ja samoin tunteva…
  Some on vääristymä, mutta jokainen kuvittelee oman fiidinsä olevaan Totuus.

 4. mika satta

  No ilmeisestikin muki on mennyt lopullisesti nurin, ja seurauksista saavat karsia niin syylliset, kuin syyttomat. Eivat ihmiset minusta monikulttuurisuutta sinallaan vierasta, vaan enemmankin islamia ja kaikkea siihen liittyvaa omituisuutta, toisaalta kaikenlainen uskonnollinen hihhulismi herattaa kv. sekulaarissa suomalaisessa narastysta.

 5. Keuro

  Vastustatko sinä itse mielipidettä (rasistinen ihmiskuva) vai tyylilajia miten se ilmaistaan (aggressiivisesti)?

  • laurahonkasalo

   Jos rasismi ymmärretään siten, että yleistäen leimataan yksi ihmisryhmä syntyperän/sukujuurien perusteella, tietenkin vastustan sitä, samoin tapaa, jolla rasismia Suomessa ilmaistaan. Jo YK:n ihmisoikeuksien julistus velvoittaa Suomen puuttumaan rasismiin, omista laiestamme puhumattakaan.

  • Keuro

   Jos vastustat mielipidettä, puutut mielipiteen vapauteen jota turvaa ihan sen sama ihmisoikeusien julistus, joka velvoittaa siihen sitoutunutta Suomea (ei sinua yksilönä, sinua velvoittaa rikoslaki). Suomen tulisi silloin suojata mielipidettä sinun puuttumistasi vastaan, sillä mielipiteen vapaus on ihmisoikeuksien kovinta ydintä.

   Ellet halua rajoittaa mielipiteen vapautta, sinulle jää vielä mahdollisuus vastustaa sen ilmaisemisen aggressiivisuutta, minkä ymmärränkin sinun tekevän koska puhut vihapuheesta. Silloinkin sinun tulisi jättää ilmaisuvapauden suojaamiseksi kanava mielipiteen epäaggressiiviseen ilmaisuun.

  • Keuro

   Voi Laura… Sinä sensuroit asiallisestikin esitettyjä vastaväitteitä. Oletan, että se johtuu siitä ettet osaa niihin vastata. Ymmärrät varmaan itsekin, että se sopii huonosti ihmisoikeuksien julistuksen puolustamiseen.

  • Keuro

   Otankin sanani takaisin. Äsken moderointia odottanut edellinen kommenttini oli kadonnut sivulta, mutta nyt se taas näkyykin. Et olekaan syyllistunyt sensurointiin, vaan minä olin liian hätäinen siitä sinua moittimaan.

  • nemes

   Onko se sitten rasismia, jos haluaa rajoittaa hyvin erilaisista kulttuureista tulevaa maahanmuuttoa, koska näistä kulttuureista tulevat ihmiset eivät todistetusti muuallakaan Euroopassa ole onnistuneet sopeutumaan yhteiskuntaan? Jos haluaa rajoittaa maahanmuuttoa, jotta Suomessa ei jouduttaisi Ranskan jatkuvan islamilaisen terrorin, tai Ruotsin maahanmuuttajalähiöiden toistuvien mellakoiden tielle? Jos on sitä mieltä, että suomalaisilla on oikeus elää etnisesti, kulttuurisesti ja poliittisesti itsenäisenä kansana, ilman monikulttuurisuuden pakotetun suvaitsevaisuuden munankuorilla kävelyä, joka tulee kuitenkin väistämättä päättymään Ranskan tai Ruotsin kaltaisiin hiljalleen paheneviin levottomuuksiin?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *