Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Älä tule tänne enää koskaan

Olen harrastanut valokuvaamista 10-vuotiaasta. Nykyään tykkään kuvata kaupunkia, rakasta Helsinkiämme. Juha Ilosen vuonna 1996 ilmestynyt valokuvateos Toinen Helsinki teki aikoinaan suuren vaikutuksen. Helsingistä löytyy niin paljon katveeseen jääviä tiloja, jotka ovat arkkitehtonisesti hienoja.

Tänään kävelin Yrjönkadulla. Eräälle sisäpihalle oli portti auki, joten menin sinne katsomaan, millainen sisäpiha on kyseessä. Aurinko paistoi sitruunankeltaiseen kiviseinään ja otin seinästä kuvan. Siis rakennuksen ulkoseinästä keskikaupungilla. Toki ymmärrän, että sisäpiha, joka on normaalisti lukittuna, ei kuulu julkiseen kaupunkitilaan.

Yhtäkkiä eteeni pöllähti noin kolmikymppinen mies, joka puhisi raivosta. Hän huusi päin naamaani: ”Tulitko tänne avaimilla?!” (No en, kun portti kerran oli auki.) ”Miltä susta tuntuisi, jos mä kuvaisin kotiasi?”

Mies oli pelottava, pelkäsin että hän lyö minua. Välikohtaus oli ohi nopeasti. Menin bussiin numero 18 ja purskahdin itkuun. En tietenkään kuvaisi vaikkapa ihmisiä, jotka viettävät pihajuhlia sisäpihalla. Mutta eikö Helsingin arkkitehtuuri kuulu kaikille? Miksi tuo mies kävi kimppuuni?

Se paha kuva alla. Rakennus on 1900-luvun alusta ja sijaitsee Keltanokan korttelissa.

Näyttökuva 2016-08-31 kello 22.21.30

Berliinissä olen käynyt lukemattomilla sisäpihoilla kuvaamassa, eikä kukaan ole koskaan tullut rääkymään.

Kommentit (5)

 1. Siru

  Räyhääviin miehiin tuntuu törmäävän turhan usein. Reagoinnit ovat todella ylimitoitettuja.

  Taannoin uskaltauduin huomauttamaan teatterissa esityksen aikana (!) kännyään räpläävälle miehelle ja hän suuttui tälläisestä kovin. Ei ollut anteeksipyynnöstä tietoakaan. Herrasmiehet ovat stadissa harvassa…

  On vaikea kuvitella, että esim. Italiassa tai Ranskassa naisille riehutaan. Flirtataan vaan.

  • laurahonkasalo

   Minäkään en ole ulkomailla törmännyt tähän ilmiöön, en tiedä onko sattumaa.

 2. eija heikkinen

  Tylyys on tyrmistyttävää, vaikka se tapahtuisi pihalla, isäsi tai sukulaistesi taholta. Ikään kuin joku löisi. Se saa ihmisen täysin häkellyksiin. Se koskee pitkään, vaikkei fyysistä kontaktia ollutkaan. – Ja se ihmetyttää pientä kulkijaa, joka tutkii elämää omin aistein.

  • laurahonkasalo

   Näin on. Vaikka kuinka yrittäisi ajatella, että tylyttäjällä on varmasti jotain omia ongelmia, jää inhottava, häväisty olo.

 3. Ilona

  Näitä ”koko talon omistajia” näyttää löytyvän. Eksyttiin Kulosaaressa kerrostalon pihaan, kun etsittiin Kulosaaren kirkkoa. Mies kuulusteli ja huusi, ja vaikka kyselin ystävällisesti sitä kirkon sijaintia ja pyysin anteeksi eksymistämme väärään paikkaan, paheksunta jatkui. Ihan tuli rikollinen olo ja fiilis meni vähäksi aikaa vaikka kuinka tajusimme, että miehellä meni täysin ylireagoinniksi. Hetken jopa mietin, että olemmeko me keski-ikäinen pulska pariskunta jotenkin epäilyttävän näköisiä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *