Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Ekologisia joululahjoja

”Meidän suvussa on sovittu, etteivät aikuiset anna toisilleen lahjoja” – mikä kauhistuttava lause! Lahjojen antaminen on ihanaa ja saaminenkin on hauskaa. Myönnän, että pettyisin, jos saisin lahjaksi vuohen kehitysmaahan. Totta kai meillä on länsimaissa jo liikaa kaikkea, mutta juuri sen takia ajatuksella annettu lahja on ihana. Jotkut ihmiset ovat lahjomisessa parempia kuin toiset. He painavat mieleensä, jos puoliso päivittelee joskus toukokuussa, kun ei ole kunnollista retkitermosta tai villapuseroa, ja ohimennen toivottu juttu kuoriutuu joulupaketista. Astetta edellä ovat ne, jotka tietävät lahjan saajaa paremmin, mitä tämä tarvitsee.

Ekologisten periaatteiden ja varallisuuden takia aloitan joululahjojen teon jo kesällä. Mökillä on hyvää aikaa ommella ja ideoida. Pyrin tekemään lahjoja, jotka ovat oikeasti käyttökelpoisia. Myös lapseni ovat innokkaita tekemään lahjoja itse ja heillekin pitää keksiä ideoita. Pinterest on osoittautunut mahtavaksi ideapankiksi. En tietenkään voi tässä vaiheessa paljastaa, mitä olen tänä vuonna tehnyt…

Näyttökuva 2015-12-05 kello 21.43.46

Steampunk-rintarossi täältä.

Ostan aina lahjoja Etsystä. Etsyssä kuka tahansa voi myydä käsintehtyjä tuotteitaan, vintagea tai käsityötarvikkeita. Ikävä kyllä suomalaiset versiot samantyyppisestä palvelusta eivät ole ihan yhtä hyviä, vaikka olen tehnyt ostoksia niissäkin. (Etsyssä on toki myös suomalaisia myyjiä.) Etsystä on helppo etsiä lahjoja tietyllä teemalla, kuten vaikka steampunkilla (yllä) tai Tähtien sodalla.

Näyttökuva 2015-12-05 kello 21.57.09

Etsy

Tänä vuonna olen tehnyt paljon kierrätysmateriaaleista. Myös kirjoja kerään pitkin vuotta, kun niitä sattuu tulemaan vastaan divareissa tai alennusmyynneissä. Huuto.netistä löytää helposti vaikkapa vanhoja lehtiä – miestenlehti omalta syntymävuodelta riemastuttaa aina miespuolisia sukulaisia.

Suvussani on onneksi aina arvostettu kirjalahjoja ja itsetehtyä. Myös elämyslahjakortit tai lahjakortit, joissa luvataan apua, jalkahierontaa tai herkkuateria myöhemmin vuoden mittaan ovat olleet mieluisia.

Helsingin käsityömyyjäisten suhteen olen väsähtänyt. Niissä tuntui olevan yhtä paljon turhaa krääsää kuin lahjatavaraliikkeissä, joten lakkasin käymästä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *