Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Häpäisy

Uusimmassa Vanity Fair -lehden numerossa on mielenkiintoinen artikkeli, jossa Monica Lewinsky kertoo elämästään seksiskandaalin jälkeen. Lewinsky ei ole viime vuosina, siis kymmeneen vuoteen, antanut haastatteluja. Hänen oma artikkelinsa on aika kylmäävä. Sen jälkeen kun koko maailma oli kuullut hänen seksisuhteestaan Bill Clintonin kanssa 1996, Lewinsky ei saanut työpaikkaa. Hänet tunnistettiin kaikkialla. Jos hän yritti puolustautua mediassa, syytettiin, että hän yrittää rahastaa kokemuksillaan. Kun hän oli hiljaa, arveltiin, että Clintonit olivat maksaneet hänet hiljaiseksi. Häntä nöyryytettiin erilaisin tavoin, esimerkiksi kysymällä tv-haastattelussa: ”Miltä tuntuu olla Yhdysvaltojen suuseksikuningatar?” Kun joukko USAn ykkösfeministejä keskusteli Lewinskystä lehtijutussa, he käkättivät, että tytön on varmaan helppo saada seuraa, haluavathan kaikki miehet työntää peniksensä samaan suuhun, jossa maan presidentin elin on käynyt.
Skandaalin aikoihin Lewinsky oli 22-vuotias. Kyllä, hän käyttäytyi typerästi, mutta hän oli hyvin nuori. Päinvastoin kuin moni nuori, joka tekee hölmöyksiä, Lewinsky ei pääse tekoaan pakoon ikinä. Hän opiskeli toisen tutkinnon Lontoossa (missä sai olla jotakuinkin rauhassa), mutta kun hän palasi Yhdysvaltoihin, työnsaanti oli edelleen mahdotonta.
Artikkelissaan Lewinsky sanoo aiheellisesti, että jos skandaali tapahtuisi nyt, seuraukset olisivat vielä katastrofaalisemmat. Nykyään kaikki päätyy nettiin, häväistysvideot kiertävät verkossa maailman loppuun asti, miljoonat ihmiset saattavat katsella niitä. Koulukiusaaminen on siirtynyt osittain verkkoon ja seuraukset voivat olla karmaisevia. Yhdysvalloissa ja Britanniassa useampi teini on tehnyt itsemurhan sen takia, että heitä on nöyryytetty netissä.


Jollain tavalla on ymmärrettävää, että murrosikäinen ei aina käsitä tekonsa seurauksia laittaessaan luokkakaverista nöyryyttäviä kuvia tai kirjoituksia nettiin. Aikuisten sen sijaan luulisi olevan vähän viisaampia. Seurasin pari vuotta sitten erästä kotimaista tv-ohjelmaa, jonka ideana oli parinmuodostus. Osallistujat olivat aivan tavallisia ihmisiä, eivätkä missään mielessä julkkiksia. Keskustelu, jota ohjelman tiimoilta käytiin, todella väänsi vatsaa. Erityisesti nettikiusaamisen uhriksi otettiin eräs tietty sarjassa esiintyvä henkilö, sanotaan häntä vaikka Kaisaksi. Ohjelmasta välittyi, että Kaisa oli herkkä ja tunteikas. Herkkyys onkin aina saanut kiusaajat villiintymään, oli sitten kyse koulukiusaamisesta tai verkkovainosta. Kaisan ulkonäkö ja ”pantavuus” lytättiin keskusteluissa maan rakoon. Hänen saavutuksiaan ja koulutustaan halveksittiin täysillä.
Mikä saa aikuiset ihmiset kirjoittamaan tällaista toisesta ihmisestä, joka ei ole tehnyt heille mitään?
Kun typerys toistelee olevansa huippuälykäs, niin itselleni ainakin nousee myötähäpeä pintaan. Kaisa ei ole älykäs, koska:
1) Hänen väitöskirjansa on kvalitatiivista roskaa.
2) Hän ei ole tutkinnostaan huolimatta saanut kunnon työpaikkaa, vaan on jämähtänyt hanttihommiin.
3) Hän on ajautunut tilanteeseen, jossa hän on nelikymppinen, rupsahtanut sinkku.
4) Hän syyttelee omasta ahdingostaan miehiä.”
(Suomi 24)
”Lisäksi yksikään noista jutun naisista ei ole kaunis. Pari on jo sen näköisiä – ja toinen heistä on Kaisa – että aikamoisessa jurrissa saisi olla, että viitsisisi edes kerran sutaista. Yhtäkään heistä en kelpuuttaisi pidempään parisuhteeseen jo pelkästään ulkonäön perusteella.”
(Hommaforum)
Ei taida tohtorilla kauheasti leikata kun on saatu huijatuksi koko kansan naurettavaksi telkkariin.”
(Kommentti blogikirjoitukseen Uudessa Suomessa)
Kaisa (vaaleat kikkarahiukset) näyttää mielestänäi selvästi yli nelikymppiseltä (35v), eikä ole kaunis millään mittarilla. Tiedän monta yli viiskymppistä naista, jotka ovat silmissäni kauniimpia tai ainakin viehättävämpiä kuin hän. Olen seurustellut joskus myös itseäni vanhempien naisten kanssa, joten ikä ei sinänsä ole este, mutta vaikka Kaisa kuvittelee ettei ole ’ruma ja vastenmielinen’, niin sitä hän juuri on. Kasvot pöhöttyneet, tuskin kelpaa muille kuin peräkammarin pojille. Ongelmaksi muodostuu tohtorin paperit, eli hänelle ei kelpaa mies, jolle hän itse kelpaisi. Rumakin tohtorin papereilla (ja hyvillä tuloilla) oleva mies saa itseään nätimmän naisen, mutta toisinpäin tämä ei toimi.”
(Suomi 24)
Mä jäin tohon: ’On olemassa sellainen yleinen käsitys että tohtorisnaiset on rumia, hielle haisevia ja pienitissisiä’
Noita kun katsoo nii yks ainakin pitää paikkaansa.”
(Vauva.fi)
Ei se mitään, jos Kaisa ei niin kultturelli olekaan, onhan hänellä niin akateeminen asenne: ’Kun mä tiedän, mä vaan tiedän.’ Mitä turhia ottamaan selvää, tai kyseenalaistamaan tuota omaa ”tietoa”. ’Mä teen työksenikin nollatutkimuksia, ettei mikään riko mun tietämystäni.’”
(Suomi24)


Lewinsky kertoo artikkelissaan, että kun skandaali paljastui, hänen vanhempansa istuivat yölläkin hänen vuoteensa vieressä vahtimassa, ettei tytär tee itselleen mitään. Vähän deittiohjelman tekemisen jälkeen ”Kaisa” menehtyi alle 40-vuotiaana.

Kommentit (2)

  1. * *

    Lähtikö Kaisa oman käden kautta.

  2. Virva

    Järkyttävää. Tiedän, miltä tuollainen tuntuu, koska mm. aviomieheni ja hänen naiskaverinsa ovat häpäisseet ulkonäköni kokonaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *