Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Hauska matkakirja

Yrjö Kokko: Hyvän tahdon saaret (WSOY, 1953)

Yrjö Kokko tunnetaan parhaiten satukirjastaan Pessi ja Illusia. Hyvän tahdon saaret on matkakirja ja vallan viehättävä sellainen. Kirjailija saa päähänpiston lähteä Kanariansaarille. Eletään aikaa, kun saarten massaturismia ei vielä ollut olemassakaan. Saarilla on toki hotelleja, mutta ne koettavat houkutella lähinnä terveysturisteja. Esimerkiksi keuhkotautisille saarten ilmaston katsottiin olevan ihanteellinen.

Kokko lähtee matkaan kieliä opiskelevan tyttärensä kanssa. Valuuttaa joutuu kerjäämään henkilökohtaisesti Suomen pankista, eikä matkakaan suju niin sutjakkaasti kuin nykyään: ensin lennetään Tukholmaan, sieltä Pariisiin, Pariisiista Madridiin ja lopulta Gran Canarialle.

Saaret eivät tuolloin olleet vielä turismin pilaamia. Kokko ja hänen tyttärensä lähtevät esimerkiksi tavallisen huoltoaluksen matkaan kiertämään majakoita, joille miehistö vie tarpeita, jopa juomavettä.  Pessin ja Illusian myötä ainakin minulle oli muodostunut kuva kirjailijasta melankolisena hahmona, mutta tämä matkakirja on riemastuttavan humoristinen – iso osa huumorista kohdistuu Kokkoon itseensä.

Kirjaa voi suositella lämpimästi Kanariansaarille matkaaville tai siellä olleille. Oma kappaleeni on Helsingin kaupunginkirjastosta, mutta kirjaa näkee usein kierrätyskeskuksissa ja muilla kirpputoreilla.

Kommentit (1)

  1. Ute Lias

    Kiitos ihanasta kirjavinkistä! Toivottavasti onnistun saamaan tämän käsiini.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *