Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Homous on syntiä

Näyttökuva 2017-04-05 kello 7.56.57

Niilo ja Päivi Räsänen: Avioliitto – mistä on kysymys? (Uusi tie, 2016)

Halusin lukea tämän kirjasen, koska ajattelin, että ehkäpä mediassa on käsitelty kirjan sanomaa kärjistäen. Lukukokemus oli erittäin hämmentävä. Alussa Räsäset toteavat ykskantaan, että sukupuolia on kaksi: ”…näemme ympärillämme miehiä ja naisia, perheisiimme syntyy tyttöjä ja poikia”.

Räsästen mukaan syntiä on esimerkiksi homoseksualisuus ja esiaviollinen seksi. Avioliitossa seksistä saa iloita. Kenen tahansa on helppo tietää, mikä on oikein ja mikä väärin. Se selviää Raamatusta ja siitä, että niin on aina ollut. Tuntuu, että tällainen ajatustapa voi estää muutoksen aika monellakin elämänalueella. Koska aina tehty jotain, se on oikein. Muutokset, kuten uudenlainen käsitys sukupuolesta ja seksuaali-identiteetistä, tai homoliitot, ovat väärin.

Räsäset eivät siis vastusta vain homojen vihkimistä kirkossa, vaan homoseksuaalisuuden toteuttamista ylipäätään. Jeesus kyllä homouden anteeksi, kunhan ei harrasta homoseksiä. (Jeesusta käy välillä sääli, kun hänen suuhunsa pannaan milloin mitäkin.)

Näyttökuva 2017-04-05 kello 7.57.34

Mikäs siinä. Kukin uskokoon omassa päässään ihan mitä haluaa – kunhan ei yritä pakottaa muita toimimaan omien uskomustensa mukaan. Ja ymmärrän kyllä, että Räsästen kaltaiset ihmiset tietävät tarkkaan, mitä Jumala haluaa, joten he kokevat velvollisuudekseen kertoa sen muillekin. Voin kuvitella sen olevan tuskallistakin: omassa mielessä on Jumalan tahto selvänä, mutta muut eivät halua kuulla siitä sanaakaan.

Hämmentävää sen sijaan on, että kirjassa ei oteta lainkaan huomioon valtion ja kirkon eroa. Valtaosa suomalaisista ei enää ole uskovaisia. Meillä vallitsee sekä demokratia että uskonnonvapaus. Päivi Räsänen jättää poliitikon roolinsa kokonaan kirjan ulkopuolelle. Hän on eduskunnassa päättämässä yhteisistä asioista, mutta päätökset sanelee Jumala, joka joko on tai ei ole olemassa.

Satuin katsomaan eilen Netflixistä dokumentin Jesus Camp, joka kertoo äärikristittyjen lasten kesäleiristä Yhdysvalloissa. Lapsia aivopestään Jumalan sotureiksi, pelastamaan Amerikka liberaalipoliitikoilta, jotka haluavat syöstä koko maan kadotukseen. Uskonnon käyttäminen politiikan välineenä ei ole tuntematonta Euroopassakaan, vaikka Yhdysvalloissa kaikki on aina suurempaa.

Kunnioitan kristinuskoa erittäin paljon, mutta Räsästen kirjanen onnistuu lähinnä osoittamaan, että politiikkaa ja uskontoa ei pitäisi missään nimessä sotkea toisiinsa.

Kommentit (5)

 1. Någon Annan

  Se on näissä uskonasioissa hirveän mielenkiintoista, että valitaan sieltä Raamatusta ne tietyt, ehdottomat kohdat, painotetaan niitä ja ajatellaan, että tästä se ehdoton totuus nyt löytyy. Jätetään nyt VT:n sääntökokoelma kokonaan ulkopuolelle, koska kristinuskossa ajatellaan, että Jeesus on uusi liitto, ja siksi kristittyjen ei tarvitse noudattaa juutalaista lakia. Kuitenkin UT:n puolella sanotaan ihan selvästi (jossain Paavalin kirjeessä), että naisen tulee peittää päänsä. Miksi esim. Päivi Räsänen jättää tämän käskyn noudattamatta? Sehän on ihan selvästi Raamatussa! Miksi on tärkeämpää noudattaa homoseksikieltoa – jota ei kai UT:n puolella ole – kuin päänpeittokomentoa? Tiedän, tämän kysymyksen esittäminen on turhaa tuuleen huutamista, Päivi Räsänen tai muut hänen tavallaan ajattelevat eivät tule minulle vastaamaan. He voivat rauhassa jatkaa ajattelumalliaan, jonka mukaan heidän tulkintansa Raamatusta on juuri se oikea.

  • laurahonkasalo

   Samaa olen ihmetellyt jo pitkään. Napsitaan Raamatusta ne itselle sopivat kohdat. Käsittääkseni yksi keskeinen Raamatun viesti on, että maallisen vaelluksen kestäessä tavallinen kuolevainen ei voi koskaan tietää Jumalan perimmäistä tarkoitusta – se selviää vasta tuonpuoleisessa. Äärikristityissä ihmetyttää myös loputon itsevarmuus: juuri he tietävät, mikä on Jumalan perimmäinen tahto. Luterilaisuuteen on Suomessa perinteisesti kuulunut nöyryys, ihminen on pelkkä matonen maan. Jesus Camp -dokumentissa pikkutyttö selittää, että Jumala kuulee vain seurakunnat, joissa melskataan, kiljutaan ja tanssitaan. Tytön varmuus asiastaan on rinnastettavissa homouden vastustajien kantaan, sillä erotuksella, että lapsi ehtii vielä kehittyä.

 2. Mika Sarivaara-Satta

  Minulle Raamatussa on vain kaksi ehdotonta sääntöä, joista ensimmäinen määrittää suhteen Jumalaan: Älä pidä muita jumalia. Toinen määrittää suhteen toisiin ihmisiin, ja se on tietenkin Golden Rule, kohtele toisia niinkuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Moni kristitty niin mielellään haluaa estää toisia tekemästä syntiä, mutta samalla unohtaa, ettei heidänkään synnintekoa kukaan ole estämässä.

  • laurahonkasalo

   Kultainen sääntö on nykyään monilta hukassa. Se taitaa sisältyä melkein kaikkiin uskontoihin.

  • Mika Sarivaara-Satta

   Joo, tosiaan kaikissa uskonnoissa muodossa tai toisessa, paitsi yhdessä ei.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *