Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Hysteeriset tytöt

Meg Abbott: The Fever (Pan Macmillian, 2014)

Olen lukenut Meg Abbottilta tätä ennen yhden romaanin, josta pidin. Tartuin innolla uutuuteen. Sen aihekin on kiehtova: romaani perustuu tositapaukseen massahysteriasta, joka sairastutti teinityttöjä yhdysvaltalaisessa pikkukaupungissa.

Keskiössä on high school -tyttö Deenien perhe. Äiti on hylännyt perheen ja aloittanut uuden elämän toisaalla. Isä Tom opettaa Deenien koulussa, isoveli Eli on tyttöjen ihailema lätkäsankari. Deeniellä on kaksi bestistä, Lise ja Gabby. Tosin viime aikoina Gabby on Deenien harmiksi alkanut kaveerata salaperäisen Skyen kanssa.

Tapahtumat käynnistyvät, kun Lise saa kesken koulupäivän mystisen sairaskohtauksen. Pian muillakin tytöillä ilmenee oireita. Vanhemmat menevät mukaan hysteriaan: osa syyttää rokotuksia, osa ympäristömyrkkyjä, joidenkin mielestä tytöillä on vikaa päässä. Osa epäilee, että kaikki liittyy jotenkin Deenieen.

Romaania ilmeisesti markkinoidaan aikuisten romaanina, mutta mielestäni se oli kaikilta osin Young Adult -genreä. Välillä näkökulma on Deenien isällä Tomilla, mutta hän vaikuttaa oudon naiivilta. Myös kirjan kieli tuki YA-vaikutelmaa: se on kuulasta, mutta hyvin yksinkertaista. Kerronta on riisuttua ja tiivistettyä, muttei lyyrisesti, vaan, no, valtavirran nuortenkirjan tapaan. Romaani tuntui kielen tasolla liian lapselliselta. Meinasin jo välillä jättää koko kirjan kesken, mutta aavemainen tunnelma sai kuitenkin lukemaan sen loppuun. Lopputulemana oli lähinnä pettymys. Aiheesta olisi saanut irti paljon enemmänkin. Vaikka Abbott käsittelee teinityttöjen seksuaalisuutta, kiemuraisia ystävyyssuhteita ja kateutta, yleisvaikutelma oli pinnallinen.

Parasta romaanissa on oudon painostava ja erikoisella tavalla nihkeä tunnelma. Se riipii samalla tavalla kuin hampaiden hinkkaaminen kivellä. Välillä Abbott onnistuu tiivistämään yhteen lauseeseen hytisyttävää inhottavuutta.

Lukija-arvosteluissa on sanottu, että Abbottin varhaisemmat romaanit ovat paljon parempia kuin uutukainen, joten taidan seuraavaksi paneutua niihin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *