Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Irlantilainen leski

nayttokuva-2016-12-20-kello-11-31-03

Colm Tóibín: Nora Webster (Penguin Books, 2014)

Nelikymppisen kotiäidin Noran aviomies Maurice kuolee vaikeaan sairauteen. Kaksi lapsista, Conor ja Donal asuvat vielä kotona. Tyttäret Aine ja Fiona ovat opiskelemassa. Nora on ollut koko avioliiton ajan kotirouva – nyt hän joutuu yhtäkkiä etsimään työtä ja selviämään kaikesta omin päin.

Perhe elää Enniscorthyn pikkukaupungissa Irlannissa 1960-luvun lopulla. Kaikki tuntevat kaikki, pikkukaupungin sosiaalinen hierarkia on tarkka ja juorut kulkevat. Nora on omapäinen, mutta sovinnainen. Hän haluaa elää kunnolla, mutta ärsyyntyy kun siskot sekaantuvat hänen elämäänsä. Paikallinen nunna sisar Thomas järjestelee häpeilemättä Noran asioita.

Irlantilainen Colm Tóibín on suosikkikirjailijoitani, ja Nora Webster on aika ihana romaani. Päälle päin romaanissa ei tapahdu paljon mitään, eikä kukaan henkilöistä ole poikkeuksellinen. Nora on tavallinen, kiltti perheenäiti, joka koettaa selviytyä puolison kuolemasta parhaansa mukaan. Tóibín kuvaa hänen tunteitaan hyvin taitavasti, samoin muita henkilöhahmoja ja kaupungin sosiaalisia verkostoja. Kirjailijan tyyli on eleetöntä, mutta silti lyyristä, kuulasta ja melankolista.

Tóibín saa tavalliset tapahtumat tuntumaan jännittäviltä. On pakko lukea eteenpäin, jotta selviää, pääseekö Nora pois hotellihuoneesta, jonka jakaa kuorsaavan tätinsä kanssa, tai uskaltaako Nora liittyä ammattiliittoon. Kirjailijalta vaatii taitoa tehdä arkisista asioista kiehtovia ja luoda niiden avulla imu romaaniin. Nora Webster on hiljaisesti vahva nainen, joka oppii elämään itsenäistä elämää.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *