Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Ivanan kultainen sydän

Olin vähän aikaa sitten Ivana Helsingin lehdistötilaisuudessa, jossa esiteltiin uutta mallistoa. Paola Suhonen kertoi, että koska maailmassa on nykyään niin paljon synkkää ja pahaa, hän päätti luoda malliston nimeltä Heart of Gold. Mallisto on söpöyttä tulvillaan. Kirjailuissa ja aplikoinneissa esiintyy pussailevia bambeja ja pupuja. Äitelyyteen ei kuitenkaan hairahduta, pupujusseja on esimerkiksi satiinisessa bomberissa.

DI4C0474_instant

En käytä Ivanan vaatteita, koska kaavoitus ei sovi vartalolleni. Arvostan vaatteita kuitenkin, noh, taiteena. Yksi parhaita näkemiäni näyttelyitä viime vuosina on ollut Designmuseon Ivana-näyttely.

DI4C0591_instant

Näyttelyssä oli jännittävä, lyyrinen mutta mustanpuhuvakin tunnelma, jonka saivat aikaan Paola Suhosen mallistojen oheen tekemät filmit.

DI4C0886_instant

Heart of Gold -mallistoon liittyvä filmi on älyttömän hieno. Rakastan vanhoja kaitafilmejä, omituisiin harrastuksiini kuuluu tuntemattomien ihmisten kaitafilmien katsominen You Tubesta, välillä omilla musiikeilla. Vanhoissa kaitafilmeissä on jotakin aavemaista, ne ovat kuin haalistuneita muistoja, joista ei saa kunnolla otetta. Samaa tunnelmaa on Heart of Gold -filmissä, mutta vielä voimakkaampana. Filmi on tehty kokonaan käsin. Se on kuvattu 16 mm kameralla (oikealle filmille, totta kai). Kamera on antanut filmille jonkin verran valovuotoa ja lisää jännittäviä ”vaurioita” on tullut käsittääkseni kehitysvaiheessa. Suhonen on kehittänyt filmin itse omassa laboratoriossaan ja siirtänyt sen sitten ruutu kerrallaan tietokoneelle. Arvostan analogisen kuvaamisen sattumanvaraisuutta, se saa digitaaliset efektit tuntumaan liukuhihnatavaralta.

Sattumalta olin juuri käynyt katsomassa hienon Hammershøi-näyttelyn Amos Anderssonin museossa. Minulla on Hammershøin maalauksia postikortteina ja olen katsonut niitä tietokoneelta, mutta vasta näyttelyssä tajusi, miten paljon käsityötä on vaadittu, jotta Hammershøi on saanut aikaan unenomaisen, savuisen tunnelman ja valon. Samaa on Heart of Gold -filmissä. Taidokasta käsityötä, aavemaisen unenomaista tunnelmaa.

Kuvat: Ivana Helsinki

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *