Jotain päässä

Näyttökuva 2017-05-19 kello 12.30.03

Flunssa ja ipäd ovat oikein sivistävä yhdistelmä. Katselin netistä kesähattu- ja huivi-ideoita, kun törmäsin vaatekappaleeseen nimeltä tichel. En ollut koskaan kuullutkaan siitä. Tichel on huivi, jota käyttävät naimisissa olevat ortodoksijuutalaiset naiset. Heiltä saa näkyä korkeintaan kämmenen leveydeltä hiuksia. Tosin jotensakin hämmentävästi on myös sallittua peittää tukkansa osa- tai kokoperuukilla!

Näyttökuva 2017-05-19 kello 12.53.01

Tichel-huiveja on tietysti vaikka minkälaisia, tosi ihania. On farkkujen kanssa yhteensopivia, pelkistettyjä, pitseillä ja nauhoilla koristeltuja ja niin edelleen. Tichelin alla pidetään kangaspantaa, joka estää sitä liukumasta.

Tietynlaisten setien kuulee usein läksyttävän feministejä siitä, että nämä eivät tuomitse hijabin käyttöä (en tunne setien kantaa tichelin suhteen). Itse en näe, miksi asia kuuluisi minulle millään tavalla. Ihailen huiveja kaupungilla ja varsinkin taitavaa huiviorigamia, jolla ne kiinnitetään. (Tichelien kietomista voi opetella supersuositusta Wrapunzel-blogista.) Monilla hiljabia käyttävillä naisilla on takaraivossa jotain huivin alla. Kuvittelin tietenkin, lasimaisen vauvatukan omistajana, että heillä on siellä valtaisa pehko tuuheaa tukkaa, samoin kuin ortodoksijuutalaisilla naisilla tichelinsä uumenissa.

Näyttökuva 2017-05-19 kello 12.30.20

Flunssasurffaillessa selvisi, että sekä hijabin että tichelin käyttäjät voivat ostaa huivinsa täytteeksi erityisiä palleroita ja hiuslenksuja! Hijabin alla käytetään myös vauvan kypärämyssyn tapaista alusmyssyä. (Hijabia käyttävien muslimiteinityttöjen äitien ei varmaan sitten tarvitse nillittää piposta pakkasella…)

Näyttökuva 2017-05-19 kello 12.30.35

Eksyin myös keskusteluun, joka oli niin naisten tapaista! Hiljabin käyttäjät keksustelussa olivat sitä mieltä, että tichel on coolimpi, tichelin käyttäjät taas sitä mieltä, että hijab näyttää kivemmalta.

Pukeutuminen on aihe, jossa riittää ihmeteltävää. Itse tietenkin salaa kadehdin naisia, joiden kulttuuriin kuuluu huivien ja päähineiden käyttö. Tukkani on aina ollut hento ja ohut, olisi kiva kun ei tarvitsisi miettiä kampauksia, vaan tukan saisi luvan kanssa piiloon. (Ymmärrän kyllä, että syyt tichelin ja hijabin käyttöön ovat useimmiten uskonnollisia.)

Kuvat Etsy.com

Kommentit (4)
 1. Olen miettinyt että joku kesähatun asemasta joku huivitsydeemi voisi olla aivan mahtava! Saan auringonpistoksen helposti ja hennot kiharat kärähtävät paahteessa.. Kyllähän huivi kuului suomalaisen naisen asuun vielä 50-luvulla, kyllähän se on oikeus ottaa käyttöön jos siltä tuntuu! Tai olla ottamatta 🙂

  1. laurahonkasalo
   19.5.2017, 15:42

   Sama. 80–90 -luvulla oli muotia käyttää kesällä turbaania, sekin oli hauska muoti.

 2. Västäräkki Kaatonen
  19.5.2017, 15:18

  Hei,

  Kirjoituksesi sai minut hieman hämilleni. Kertoisitko ystävällisesti, kuka olet määrittämään, mikä on niin naisten tapaista? Jos esimerkiksi Aki tuumaa, että Pekan lippis on hänestä hienompi kuin Akin pipo, kun taas Pekka tykkää enemmän Akin piposta, ovatko Aki ja Pekka siis mielestäsi naisia?

  Toisekseen, keneltä sinä tarvitset luvan, että voit käyttää huivia?

  1. laurahonkasalo
   19.5.2017, 15:40

   Blogikirjoitus on samanlainen kuin kolumni siinä mielessä, että se ilmentää kirjoittajan persoonaa ja mielipiteitä. Se ei ole neutraali lehtiartikkeli. Ihan oman elämänkokemukseni mukaan esimerkiksi suoratukkaiset naiset haluaisivat kiharan tukan ja päinvastoin. Oman kokemukseni mukaan miehillä ei esiinny yhtä paljon tällaista asennetta. (Tiivistyksen vuoksi mainitsen tässä nyt vain kaksi sukupuolta.) Tämä kepeä kirjoitus yritti olla hieman humoristinen, harmi jos ei se auennut sinulle. Kirjoitukseni ei yritä olla tieteellinen artikkeli, jossa tilastojen valossa kerrotaan naisten asenteista.

   Käytän kyllä huivia toisinaan, mutta se ei ole nyt yleisesti muotia. Hyvää viikonloppua sinulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *