Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Kaukonäkövastaanotin

Syksyyn siirryttäessä päätin alkaa taas katsoa televisiota, kun se kerran nököttää olohuoneessa. Aloin nimittäin muistella, miten kiva oli katsoa televisiota koko perheen kesken, kun olin lapsi. Me lapset saimme tosin katsoa vain yhden ohjelman illassa ja senkin vain, jos läksyt, kotityöt ja ulkoilut oli hoidettu alta pois. Ritari Ässä vaikuttaisi nykyään varmaan huippupöljältä, mutta oli mukavaa katsoa sarjaa koko perheen voimin. Seuraavana päivänä koulun pihassa kaikui sarjan tunnarin sävelellä: ”Kikkarapää, kikkarapää, nurkissa viilettää!”

Turbo boost!

Lapsuuden rakkaimpiin tv-muistoihin kuuluu, kun isän luona tultiin perjantaisin taloyhtiön saunasta ja pakkauduttiin sisarusten kanssa peiton alle katsomaan Muppet Showta. Yhdessä valittiin kullekin perheenjäsenelle vastine sarjan hahmoista.

Palasimme heti 12-vuotiaan kanssa lempisarjamme Huutokaupan metsästäjät pariin. 12-vuotiaan kanssa on se ongelma, että useimmat häntä kiinnostavat ohjelmat ovat K16. Lapsen mielestä ongelma tosin on nipottava äiti, joka ei anna katsoa kiellettyjä ohjelmia, vaikka kaikki muut saavat niitä katsoa. Pojalla on kova hinku katsoa verisiä poliisisarjoja, mutta useimmissa niissä on tarpeetonta raakuutta. Itse katsoin samanikäisenä Twilight Zone -sarjaa kauhusta jäykkänä, mutta siinä sarjassa ei ollut kidutusta ja väkivaltaa kuten vaikkapa Criminal Mindsissa. Pikkupoikien kauhunjano on seikka, joka nuortenkirjailijoiden ja sarjojen tekijöiden kannattaisi huomioida.

Muista yhteisiä suosikkisarjojamme esiteinin kanssa ovat Arman Alizadin ohjelmat ja Madventures, josta tosin sensuroin muutamia kohtia.

Lapsuuden tv-ohjelmat joita perheen kanssa katsottiin ovat jääneet hyvin mieleen. Perheen aikuiset pitivät brittihuumorista, joten katsoimme esimerkiksi Kenny Everettiä, Benny Hilliä ja Lunta tupaan -ohjelmaa. Kenny Everettin ohjelmassa esiintyi tanssiryhmä Hot Gossip, jota pidettiin tuolloin lähes pornografisena. Perheen aikuiset kävivät katsomassa ryhmän esityksen yläkerran naapurien kanssa, muistaakseni Hotelli Presidentin yökerhossa. Etkäteen kävi selväksi, että kyseessä oli aika tuhma juttu. Nykyään Hot Gossip lähinnä naurattaa.

Suihkukopit olivat kai kuuminta hottia vuonna 1979

Olisi kiva keksiä jokin sarja, jota esiteinin kanssa voisi seurata. Katsoimme yhden jakson Ian Flemingistä kertovaa sarjaa, mutta se oli meistä ylityhmä. Kamalasti pussailua, vaikka tyyppi kunnostautui vakoojana!

13-vuotiaana ykkössuosikkini oli Fame. Sain juuri ystävältä Fame-boksin, jossa on ensimmäiset tuotantokaudet, mutta en ole varma, uskallanko katsoa niitä. Mitä jos iki-ihana Leroy onkin ärsyttävä ja koskettavat juonenkäänteet pöhköjä?

Kuvankaappaus 2015-9-6 kello 9.52.11

Eilen vietin lapsetonta iltaa ompelusten parissa ja palasin BBC-dokumenttien pariin. Queen Victoria’s Children on kolmiosainen sarja, joka kertoo Victorian ja Albertin lapsista sekä perheen sisäisistä suhteista. Todella kiehtova kokonaisuus. Minulla oli mielikuva Albertista valjuna varjona, mutta se muuttui sarjan myötä täysin. Victoria oli äiti helvetistä, mutta jo laki velvoitti lapset tottelemaan häntä kaikessa, olihan hän kuningatar.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *