Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Kirjakauppa ei halua rahojasi

Näyttökuva 2015-11-17 kello 10.26.00

[Ammattini takia en voi yksilöidä kauppoja tässä kirjoituksessa]

Menin eilen kaupungille ostamaan uutuuskirjaa. Etsin teosta kahdesta isosta kirjakaupasta. Ei ollut. Kyseessä ei ollut mikään kokeellisen runouden antologia, vaan Hollywood-tähti Drew Barrymoren muistelmateos Wildflower, jonka olisin halunnut lukea heti. Samanlaisista kokemuksista kuulee kaiken aikaa – eräs kollega halusi ostaa isohkon kotikaupunkinsa kirjakaupasta Salla Simukan Lumikki-sarjaa, joka on ollut bestseller myös ulkomailla. Ei ollut, ei ollut tulossa, eikä saanut tilattua. Aiemmin ajattelin ostaa matkalukemiseksi angloamerikkalaisen hömppädekkarin, bestsellerin. Kirjakaupassa ei ollut sitäkään. Muutaman vuoden vanhoja kotimaisia kirjoja ei tietenkään ole, niitä neuvotaan etsimään divareista.

Yksi ihanimpia juttuja Berliinissä on, että siellä on paljon erilaisia kirjakauppoja, joissa voi vaellella katsomassa. Kirjoja voi tietysti tilata netistä, mutta tuskin kukaan rupeaa verkkokirjakaupassa selailemaan ja ihmettelemään, että mitäs kaikkea täällä onkaan. Oikeassa kirjakaupassa asiaan kuuluu kansikuvien katselu, takalievetekstien lukeminen, selailu ja usein heräteostoskin.

Näyttökuva 2015-11-17 kello 10.28.14

”Rautatiekirjakaupan myyjä ja asemamyymälä.” Otavan iso tietosanakirja, 1934

Berliinissä lapset istuivat lukemassa, kun vanhemmat katselivat kirjoja. Useimmissa kirjakaupoissa oli pieni kahvio. Oli sohvia ja nojatuoleja. Berliinissä on toki paljon enemmän kirjanostajia, silti tuntuu, että Suomessa kirjakaupat saavat syyttää ahdingostaan osittain itseään. Useampi kollega on kertonut vatsikää, että kun kirjaa ei ole löytynyt kaupasta, myyjä on kehottanut tilaamaan sen itse Adlibriksestä.

Välillä tuntuu, että kirjakaupoissa päätetään etukäteen, mitä asiakkaan pitää haluta. Tuntuu, ettei seurata kansainvälistä tai edes kotimaista kirjakeskustelua. Kun jostakin klassikosta pärähtää teattereihin Hollywood-tulkinta, luulisi, että kannattaisi panna kyseistä teosta myyntiin pöydille sisäänkäynnin tuntumaan, edes englannin kielellä. Ehkä ketjukauppiaat voisivat oppia jotain Helsingin kaupunginkirjastosta: siellä ulkomaalaisetkin uutuudet ovat saatavilla melkein samantien, ja erikoisiakin kirjoja ostetaan ennakkoluulottomasti. Olen usein ihmetellyt, miten kirjaston ostajat voivat olla niin hyvin perillä englanninkielisistäkin kirjoista, oli sitten kyse rintaliivien ompelusta tai kokeilevasta tiiliskiviromaanista.

Filmitähden elämäkerta ei tietysti ole mikään tärkeä teos. Silti luulisi, että on muitakin, jotka ovat seuranneet Barrymoren uraa omasta lapsuudestaan saakka, kun E.T. oli maailmanmenestys. Eräässä suuressa kirjakaupassa Helsingin keskustassa elokuva-alaa käsitteleviä teoksia oli yhteensä noin 10, filmitähtien elämäkertoja ei ollut lainkaan. Olen kuvitellut, että elokuvia ja tv-sarjoja harrastetaan nykyään laajalti. Jäi surullinen olo ja kirjakauppareissuun tuhraantunut aika harmitti.

Täältä löytyy kollegani Karo Hämäläisen osuva kirjoitus samasta aiheesta. Olen samaa mieltä Hämäläisen kanssa siitä, että asiakkaan tarpeet eivät tunnu kiinnostavan ketään.

Kommentit (17)

 1. Anne

  Hyvä kirjoitus, jonka soisi tulevan luetuksi myös varsinaissuomalaisissa ketjukirjakaupoissa. Toisaalta, meillä on Turun sydämessä täydellinen kirjanystävän helmi nimeltä Pieni Kirjapuoti. Yksityinen liike menestyy keskustassa ansioinaan laajan kirjavalikoiman (myös klassikot) lisäksi miellyttävä ilmapiiri ja kirjallisen oheis- ja liitännäistarjonnan ohessa myös kahvila.

  • Turkulainen

   Hyvää palvelua Pienessä Kirjapuodissa? Minua ei ole koskaan tervehditty, ei kysytty tarvitsenko apua tai edes hymyilty. Tunne on että näille palstoille omistaja itse kirjoittelee suosituksiaan koska niin kaukana nuo kehuvat kirjoitukset reaalimaailmasta ovat.

  • Krista

   Itse olen kyllä saanut oikein lämmintä asiakaspalvelua Pienessä Kirjapuodissa ja hyviä neuvoja kysyttäessä! Harmi, että et ole kokenut samoin.

 2. Inga Ingman

  Minä puolestani olen ihmetellyt, miksi mistään turkulaisesta kirjakaupasta saa Hämeen-Anttilan ns, juhlasuomennosta minulle tärkeästä kirjasta ”Koraani” Eikö siitä voi ottaa uutta painosta.

 3. Reino Korpelainen

  Terve!

  Maailma hukkuu kirjoihin. Suomessakin taidetaan painaa n. 1500 uutta teosta vuosittain. Yhtenäiskulttuuri on hävinnyt Suomestakin jo aika päiviä sitten. On aina vain vaikeampaa tietää mikä kirja käy kaupaksi.

  • klaödjeiopur

   ”Yhtenäiskulttuuri on hävinnyt Suomestakin jo aika päiviä sitten.”

   Tässä se perusongelma on. Koiraharrastajan perusteoksesta 99 % ihmisistä ei ole kuullutkaan.

 4. Jorge

  Kahden viikon toimitusaika on kyllä aikamoinen, oli postilakkoa tahi ei.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *