Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Kirjoituspöytäangstia

Näyttökuva 2016-04-17 kello 16.55.46

Tämän vuoden alussa sain työhuoneen kirjailijatalo Villa Kivestä. Mielettömän mahtavaa! Huone on tilava ja siellä on iso kirjoituspöytä. Kun istahdin pöydän ääreen tekemään töitä tajusin, ettei minulla ole koko ammattilaisurani aikana ollut kunnollista kirjoituspöytää. Kun tekee töitä kotona, joutuu ahtamaan itsensä makuuhuoneen nurkkaan, työskentelemään keittiönpöydän ääressä, joskus pikkukoululaisen työpisteessä ja toisinaan kirjaston opintosalissa. Virallisen työhuoneen myötä tajusin, miten valtava psykologinen vaikutus työtilalla on – ja miten hyödyllistä luovuudelle on työskennellä suuren, kunnollisen kirjoituspöydän ääressä!

Näyttökuva 2016-04-17 kello 17.05.28

Kotityöläisen uskollisin ystävä, johtomylläkkä.

Kotityötila makuuhuoneen nurkassa on ahdas ja olen kokeillut siihen jos jonkinlaista pöytäratkaisua. Tällä hetkellä pöytänä on 1960-luvun ompelukonepöytä, siis koneineen (himo-ompelijalla on toki hyvä olla varakone aina käsillä?). Pöytä on tosi suloinen, mutta aivan liian pieni oikeaan työntekoon. Kirjoituspöydät vain tuppaavat olemaan ongelmallisia. Etätyöskentely ja kotitoimistot lisääntyvät, mutta harvalla on pyhittää kotitoimistolleen kokonaista huonetta. (Eräs start up -yritystä pyörittävä ystävä kertoi joutuvansa vekslailemaan läppärin kanssa, jottei Skype-palavereissa näy hänen vuoteensa, joka on työpöydän vieressä.) Lehtien ”kätevä kotitoimisto” -kuvat ovat lähinnä koomisia. Kotitoimisto on tungettu milloin portaiden alle, milloin alkoviin – kotityöläisen siis odotetaan viihtyvän koko päivä hämärässä kolossa, ties millä design-jakkaralla keikkuen.

Työpöytien valmistajat ovat ajastaan jäljessä: valtaosa pöydistä on aivan liian syviä, 80 cm tai yli. Ne eivät mahdu makuuhuonetoimistoon. Vanhoissa kirjoituspöydissä on sama ongelma. Lasten pöydissä syvyys on usein oikea, mutta ne ovat liian matalia aikuiselle. Ikea on lähes ainoa, joka tekee kapeita kirjoituspöytiä, mutta ne eivät ole kovin nättejä. Makuuhuonetoimistossahan on usein tilaa pituussuuntaan, esimerkiksi ikkunan alla, koska harva laittaa sänkyä ikkunan alle, lämpöpatterin viereen. Mutta minkäs teet, kun pöydät ovat nimenomaan syviä.

Näyttökuva 2016-04-17 kello 17.20.15

Ikean uuden seisomatyöpisteen avulla kotityöläinen menisi pienempään tilaan.

Tulostimen ja skannerin olen järjestänyt Elloksen tarjoilukärryyn, mikä on ollut hyvä ratkaisu, koska kärryä voi siirtää imuroidessa. Johdot aiheuttavat kyllä ikuista murhetta, villakoirat tarrautuvat niihin mielellään.

Tiedän millainen on unelmieni kotitoimisto, sillä olen käynyt siellä. Kävin erään graafikkopariskunnan kodissa jugend-kerrostalossa Helsingin keskustassa. Heillä oli kotitoimistonaan suuri huone, jossa oli kattokin korkealla. Keskellä huonetta oli yhteinen työpöytä, ehkä 3 m x 1,5 m. Koska en ole taaskaan muistanut lotota, jatkan kapean pöydän etsimistä.

Kommentit (4)

 1. Katriina

  Minun kotitoimistoni on aina mahtunut kotiin, jopa 30-neliöiseen yksiöön. Tämä on mahdollista Muuramen kirjoituspöydän avulla. Suosittelen! Sehän on vain 52 cm syvä! (Tosin se toimi vähän huonosti silloin kun työkoneena oli PC jossa oli erillinen tilaa vievä näyttö, näppäimistö ja keskusyksikkö, mutta näin kannettavan tietokoneen aikana se on taas aivan loistava.) Pituutta pöydälläni on ihanat 208 cm, ja pöytälevy on kahden irrallisen lokerikkomoduulin varassa. Ostin pöydän ensimmäisestä käännöspalkkiostani 80-luvun lopussa, maksoi kaksituhatta markkaa, ja kuosiltaan se on nykyään ns. shabby chic. Vanhassa vara parempi!
  PS Mitä vähemmän koneistusta, sitä vähemmän johtohelvettiä.

  • laurahonkasalo

   Kiitos vinkistä! Työn takia on pakko olla printteri ja skanneri, siihen päälle läppärin ja pöytälampun johto jatkojohtoineen ja siinä sitä alkaakin jo olla sekamelskaa.

 2. Katriina

  Lisää ilmaisia vihjeitä laadukkaan ja viihtyisän työtilan hallintaan! Oma printteri-skanneri-valokopiolaitteeni on niin iso ja ruma että säilytän sitä eteisen komerossa ja otan esiin vain silloin kun on jotakin tulostettavaa/skannattavaa/kopioitavaa. Läheskään joka päivä tai viikko ei ole. Ja samalla on hyvä syy nousta työpöydän äärestä.
  Muurame ei taida enää valmista näitä huippufunktionaalisia kirjoituspöytiä, mutta käytettyjä löytyy tori.fistä ja huutonetistä. Laatikostoihin mahtuu kaikki paperit, kansiot ja kirjoitustarvikkeet sekä pikkutavarat (verenpainemittari, virsikirjakokoelma, kartat jne). Olen säilyttänyt siellä myös alusvaatteitani.
  Aika hyvä ostos siis vuonna 1988!

  • laurahonkasalo

   Käytin aiemmin komerosysteemiä, mutta se alkoi tuntua rasittavalta. Olen ommellut printterille (iso) nätin hupun.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *