Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Kotileikissä ollaan prinsessoja

Näyttökuva 2016-07-21 kello 15.53.19

Pauliina Salminen & Annika Liinanki: Kotileikki – lastenhuoneen neljä vuodenaikaa (Atena, 2016)

(Arvostelukappale)

Arvostan sitä, että suomalaiset tekijät jaksavat tehdä askartelu- ja käsityökirjoja, sillä palkkio ei välttämättä korvaa vaivannäköä, jota tällaisen kirjan tekeminen vaatii. Kotileikki esittelee shabby chic –tyylisiä romanttisia projekteja lähinnä tyttöjen tarpeisiin. Mukana on esimerkiksi erilaisia pitsivirkkausprojekteja, villapaidasta huovutettu pikkutytön takki, neulottu tyllihame, rusettikaulaliina ja mollamaija. Pojille on pitsipurjeinen kaarnalaiva. Käsitöissä käytetään paljon kierrätysmateriaaleja ja alussa neuvotaan hyödyntämään jämälankoja.

Näyttökuva 2016-07-21 kello 15.53.27

Kirja on sinällään suloinen ja ideat herttaisia, mutta hieman turhauttaa, että kaikki äideille suunnatut käsityö- ja askartelukirjat ovat täynnä tytöille sopivia projekteja. Missä viipyy kirja, jossa on omatekoisia juttuja pojille? Sukupuolisidonnaisuus mietityttää muutenkin. En todellakaan toteuta omien lasten kasvatuksessa sukupuolineutraaleja ihanteita, silti tämän kirjan röyhelöisyys ja vaaleanpunaisuus saivat miettimään. Kirjassa pyykätään nukenvaatteita ja hoivataan mollamaijaa. Voisikohan tyttölapsen rooli olla jo jotain muutakin?

Kannatan sitä, että vanhemmat tekevät lapsilleen itse leluja. Oman kokemukseni mukaan pikkuihmiset arvostavat omatekoisia leluja kovasti. Missä viipyy isien lelukirja? Tai pikkutyttöjen nikkarointikirja?

Näyttökuva 2016-07-21 kello 15.54.12

Sattumalta kuuntelin juuri tiskatessa kiinnostavan BBC:n ohjelman, jossa käsiteltiin sitä, miten lelut muokkaavat sukupuolirooliodotuksia.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b075pxg6

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *